Zatezna kamata ne kreće odmah po prijemu poruke u e-Sanduče

Koji je rok za plaćanje kada poresko rešenje stigne elektronski?

NekretnineNovacPoreziPreduzetnikSrbijaVesti

27.6.2022 15:12 Autor: Julijana Vincan 7

Koji je rok za plaćanje kada poresko rešenje stigne elektronski? Koji je rok za plaćanje kada poresko rešenje stigne elektronski?
Otkako je u svakodnevnim poslovima prisutnija upotreba eSandučeta, neke građane zbunjuju pojedine stvari u vezi sa poreskim rešenjima. Na primer, kako je moguće da... Koji je rok za plaćanje kada poresko rešenje stigne elektronski?

Otkako je u svakodnevnim poslovima prisutnija upotreba eSandučeta, neke građane zbunjuju pojedine stvari u vezi sa poreskim rešenjima. Na primer, kako je moguće da jednima rešenja stižu ranije, koji su rokovi za plaćanje poreza ako rešenje stigne u elektronskom obliku i slična.

Iako su lokalne samouprave, čiji je ovo prihod, sugrađane koji su registrovani na portalu eUprave o obavezama obaveštavale elektronskim putem, nisu svi obveznici primili obaveštenje o pristiglom dokumentu, pa mnogi ni ne znaju da je obračun isporučen.

Prema rečima poreskog savetnika Miroslava Rajlića, kada je reč o porezu na imovinu rešenje stiže i u eSanduče i u papirnom obliku, jedino što u eSanduče stiže samo ukoliko je neko podneo prijavu putem e-maila ili elektronskim putem.

„Ako neko elektronskim putem podnese prijavu, onda ne treba da očekuje da će mu stići u papirnom obliku na kućnu adresu. Svi ostali dobiće i na jedan i na drugi način, posebno kod poreza na imovinu, gde je specifično to što svaka, recimo, beogradska opština ima period kada je zakazano štampanje tih rešenja. Pošto u Beogradu ima 17 opština, tu se naravno ‘malo stane u red’, pa se obrazac po kojem stižu rešenja svake godine nešto menja“, obrazložio je naš sagovornik.

On je dao primer da na Zvezdari štampana rešenja stižu kad i u Zemun, među poslednjima, dok se u eSanduče šalje svima „jednim klikom“.

„Na Zvezdari ima oko 165.000 stanovnika, tako da stiže oko 30.000 do 40.000 rešenja koje treba spakovati i poslati na adrese. U svakom slučaju, ljudima koji nisu slali bilo šta elektronskim putem ove godine će stizati i u papiru i u eSanduče. Fizičkim licima svakako treba da stiže i ‘u papiru’, samo što će kasniti u odnosu na eSanduče“, naglasio je Rajlić.

Foto: Shutterstock.com

Neki porez nisu plaćali i po 10 godina

Kod poreza na imovinu, kako kaže, postoje dve bitne stavke. Jedna je ta da određena nekretnina nije bila nikad u sistemu oporezivanja, a takvih u Beogradu ima mnogo, po različitim osnovama. Druga je da su objekti bili nelegalni.

„Na primer, Kaluđerica je cela nelegalna, ali takvih nelegalnih objekata po Beogradu ima mnogo i ako nisu do sada bili u sistemu oporezivanja, onda država zadržava pravo da u trenutku kada otkrije, ili kada se taj neko prijavi, da mu naplati za pet godina unazad plus tekuću godinu. Ne može više od toga, jer posle toga ističe rok o zastarelosti, koji je za relativnu zastarelost pet godina. A relativna zastarelost podrazumeva stalno računanje perioda od pet godina od trenutka od kada ste nešto pokušali kao Poreska uprava da naplatite“, objašnjava naš sagovornik.

Pošto je ovde logično, navodi on, da neko nije ni pokušavao – nije se znalo ni da postoji određeni objekat, svega pet godina unazad mogu da se obračunavaju rešenja, plus se računa tekuća (šesta) godina, a u tom slučaju se u jednom danu izdaju sva rešenja.

„Naravno, pošto se rešenja tog trenutka uruče – nema nikakve kamate. Naime, kamata kreće da teče tek 15. dana od dana uručenja, a njima je tek tad, tog dana, urađeno rešenje za pet godina unazad, tako da ti ljudi nemaju kamatu“, kaže Rajlić.

On je podsetio da je oko 90 odsto kuća u Malom Mokrom Lugu, Kaluđerici, Leštanu, Vinči nelegalno, i da ne može da se proda, pošto notar ne može da overi nelegalne „kvadrate“.

„To su dva pametna načina kako je država uspela da navede i one koji imaju kuće po 20-30 godina, da počnu da plaćaju porez na imovinu. Ta kuća, osim što nema papire da je legalna, u svakom drugom smislu je vrlo često funkcionalnija od 90 odsto stanova u Beogradu koji su legalni. Kuće su skroz završene, perfektno izgledaju godinama“, opisao je poreski savetnik.

Početak zaračunavanja kamate

Zatezna kamata počinje 15. dana nakon što je rešenje uručeno. Po isteku tog roka od 15 dana, prema rečima Rajlića, ne samo da je istekao rok za žalbu, već počinje da se zaračunava i kamata.

„Postavlja se pitanje kada je ono uručeno i da li je uručeno i to je čitava filozofija – uručenje lično, da li je poštar ostavio… Što se eSandučeta tiče, smatraće se da je onog trenutka kada je rešenje stiglo u papirnom obliku, jer ljudima na taj način teku rokovi za žalbu. I postoji informacija da li ste vi otvorili u sandučetu ili niste. Ako ste otvorili u svom eSandučetu, onda je logično da vam teku rokovi od tada, što znači da ste došli u dodir sa rešenjem, videli ste ga, znate koliki su iznosi i apsolutno vam je jasno da vam od trenutka teku rokovi od 15 dana za žalbu“, naglasio je on.

Kako kaže, ako se rešenje u eSandučetu ne otvori, država ima informaciju o tome, što je kao i na portalu ePorezi.

„Ne možete da kažete da niste otvarali, jer onog trenutka kada kliknete pozeleni ta površina i to je to. Tu nema pregovora“, zaključio je Rajlić.

  • MAJA

    27.6.2022 #1 Author

    Bas su postali rigorozni

    Odgovori

    • kizza

      27.6.2022 #2 Author

      Neka su postali, to je dobro, porezi moraju da se plaćaju… Ono što ne valja, a što je MNOOOGO veći problem je – sistemski nedostatak kontrole, pogotovo u R. Srbiji, trošenja novca koji je prikupljen oporezivanjem

      Odgovori

  • kaćica

    27.6.2022 #3 Author

    Verovatno kao i dosad nema neke promene.

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.6.2022 #4 Author

    Sve su rigorozniji…

    Odgovori

  • VERA

    27.6.2022 #5 Author

    Bice ozbiljne kazne.

    Odgovori

  • BOJANA

    28.6.2022 #6 Author

    Šta ako ne otvore esanduče?

    Odgovori

  • Dea

    28.6.2022 #7 Author

    A na broj telefona koji ostave za informacije se niko nikada ne javlja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...