Na šta obavezno treba obratiti pažnju prilikom kupovine putničkog vozila?

Poskupljenje novih automobila prenosi se i na cene polovnih

AutomobiliLifestyleSrbijaVesti

20.8.2022 08:01 Autor: Julijana Vincan 19

Poskupljenje novih automobila prenosi se i na cene polovnih Poskupljenje novih automobila prenosi se i na cene polovnih
Situacija na tržištu automobila i dalje je vrlo kompleksna. Na primer, cene automobila oglašenih na sajtu Polovni automobili su u periodu od januara do... Poskupljenje novih automobila prenosi se i na cene polovnih

Situacija na tržištu automobila i dalje je vrlo kompleksna. Na primer, cene automobila oglašenih na sajtu Polovni automobili su u periodu od januara do maja porasle za 23 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema rečima menadžerke za odnose sa javnošću portala Polovni automobili Romane Takov, mnogo faktora utiče na ponudu i novih i polovnih automobila, kao i na njihove cene.

„Poskupljenje novih vozila prenosi se i na polovna. Isto važi i za ponudu. Manja prodaja novih automobila koja je izazvana, između ostalog, i problemima u proizvodnji (nedostatak delova i sirovina), dovodi do manje ponude polovnjaka. Cene možda neće nastaviti da rastu, ali sigurno je da neće uskoro početi da padaju“, ocenila je naša sagovornica.

Dodala je da će u narednom periodu nastaviti da redovno prate kretanje prosečnih cena na sajtu Polovni automobili, gde se usled sveobuhvatne ponude, kako kaže, jasno oslikava stanje na tržištu, te će na osnovu novog preseka imati precizniju sliku o daljem trendu kada je reč o kretanju cena automobila.

Domaći kupci kod vozila najviše gledaju cenu

Prema istraživanju koje su sproveli na sajtu Polovni automobili u saradnji sa istraživačkom agencijom Masmi, pri odabiru polovnog automobila domaćim kupcima su na vrhu liste prioriteta cena, godina proizvodnje i marka vozila.

„Tu su i informacije o pređenoj kilometraži, broju prethodnih vlasnika, kao i podatak da li je auto bio havarisan. Naravno, u obzir se posebno uzimaju i troškovi redovnog održavanja automobila, gde spadaju cena malog i velikog servisa, kao i cene raznih potrošnih delova, ali i troškovi popravki, naročito kada su u pitanju potencijalno veoma ‘skupi’ kvarovi, naročito na novijim i luksuznijim automobilima sa brojnim senzorima, naprednim sistemima za pomoć u vožnji, sofisticiranim motorima i oslanjanjem“, navodi Takov.

Pažnja se, ističe ona, obraća i na potrošnju goriva, mada paradoksalno ova stavka ne utiče značajno na izbor tipa vozila, što, kako napominje, pokazuje neprekidno rastuća popularnost SUV-ova i krosovera.

„Oprema koju automobil ima je značajna, posebno kada je reč o automobilima iz tzv. premium segmenta“, naglasila je naša sagovornica.

Foto: Pixabay.com

Obavezna provera nekoliko stavki na polovnom vozilu

Pri kupovini treba na prvom mestu, upozorava Takov, proveriti stanje automobila.

„Potrebno je proveriti da li je pretrpeo ozbiljniji udes, kako radi motor, da li je ispravan menjač (naročito kada je u pitanju automatski menjač) i plivajući zamajac (ukoliko ga ima), da li se u vožnji čuju neki sumnjivi zvukovi, da li rade klima uređaj, električni podizači stakala, sva svetla i svetlosna signalizacija, itd“, navodi naša sagovornica,

Takođe treba proveriti da li rade sve lampice na instrument tabli (nakon što se da kontakt, lampice će da se upale, posle nekoliko sekundi neke će se ugasiti, a ostale moraju da se ugase kada se startuje automobil).

Foto: Pixabay.com

„Ako ostane upaljena neka lampica koja je trebalo da se ugasi, možda nešto nije u redu. Idealno je da se obavi probna vožnja, ali to ponekad nije moguće, npr. ukoliko auto nije registrovan. Ipak, i kraća vožnja bez izlaska na put može da bude korisna. Ukoliko je registrovan, kupac može da ga odveze u neki servis na proveru“, smatra Takov.

Prema njenim rečima, treba pregledati broj šasije i broj motora i uporediti ih sa podacima iz saobraćajne dozvole i drugih dokumenata. Ukoliko broj motora ne može da se pročita, to može da predstavlja problem.

„Proverite na sajtu APR-a da li vozilo ima zabranu otuđenja i da li je na njega stavljena zaloga po osnovu kredita. Na isti način proverite i vlasnika, tj. prodavca. Podsećamo da notari ne obavljaju nikakvu proveru, oni samo overavaju potpise na kupoprodajnom ugovoru. Bez odlaganja treba obaviti prenos vozila na svoje ime, a isto uraditi i sa polisom osiguranja“, zaključuje Takov.

Najprodavaniji automobili u Srbiji

Najpopularnije vozilo u našoj zemlji je Golf 5, nemačkog proizvođača Volkswagen, koji je na domaćem tržištu od 2004. godine. Sledi italijanski Fiat Punto, koji je posebno atraktivan za gradsku vožnju, i koji je u Srbiju stigao 90-ih godina. Mali porodični auto Citroen C3 je takođe veoma popularan kod nas i smatra se komfornim automobilom.

Kada je reč o najprodavanijim automobilima na svetu, među prvima je Volkswagen Passat koji se proizvodi od 1973. godine. Poslednja generacija (od osam) ovog automobila izašla je 2015. godine i taj model je odabran za najbolji evropski automobil.

 • IVAN

  20.8.2022 #1 Author

  Podrazumeva se

  Odgovori

  • LJUBIŠA

   20.8.2022 #2 Author

   I oseti se. Već su se cene
   popele na „suludo“ …

   Odgovori

 • Ceca

  20.8.2022 #3 Author

  Jedno drugo vuce…

  Odgovori

  • VANJA

   21.8.2022 #4 Author

   Zato se i ne isplati kupiti polovan!

   Odgovori

 • MAJALG

  20.8.2022 #5 Author

  Veliki je problem sto se predugo cekaju novi automobili, sto je automatski uticalo na cenu polovnih vozila.

  Odgovori

 • TATJANA

  20.8.2022 #6 Author

  Ne moze covek ni kola da kupi

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.8.2022 #7 Author

  Jedno prati drugo..

  Odgovori

 • VERA

  20.8.2022 #8 Author

  Polovni su bili trazeniji ali cena na sve utice.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  21.8.2022 #9 Author

  Cene rastu dok god ima novih kupaca

  Odgovori

 • VOJKAN

  21.8.2022 #10 Author

  Sve poskupljuje pa i ovo

  Odgovori

 • kaćica

  21.8.2022 #11 Author

  Kada sve poskupljuje sto ne bi i prodaja automobila.

  Odgovori

 • STRAHINJA

  21.8.2022 #12 Author

  Logicna lancana reakcija

  Odgovori

 • MILICA

  21.8.2022 #13 Author

  Cena polovnog kao nekad novog

  Odgovori

 • Milisavka

  21.8.2022 #14 Author

  Pa ocekivano, sve je poskupelo

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  21.8.2022 #15 Author

  Pa to, uzročno posledični odnos je neminovan kao i svuda.

  Odgovori

 • Milovan94

  21.8.2022 #16 Author

  Nije ni čudo zasto poskupljuju kada je velika tražnja a ponuda sve manja.

  Odgovori

 • Maša

  21.8.2022 #17 Author

  Trotinet i teraj …

  Odgovori

 • NATI29

  21.8.2022 #18 Author

  Bas previse poskupljuju

  Odgovori

 • NINICA

  22.1.2023 #19 Author

  Očekivano zaista, danas je sve poskupelo.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.