Globalne posledice ruskog delovanja u Ukrajini

Nafta poskupela, akcije oslabile

BerzaNovacSvetVesti

22.2.2022 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Nafta poskupela, akcije oslabile Nafta poskupela, akcije oslabile
Cene sirove nafte dostigle su novi sedmogodišnji maksimum nakon što je Rusija priznala nezavisnost otcepljenih ukrajinskih oblasti, Donjetske i Luganske Narodne Republike i poslala... Nafta poskupela, akcije oslabile

Cene sirove nafte dostigle su novi sedmogodišnji maksimum nakon što je Rusija priznala nezavisnost otcepljenih ukrajinskih oblasti, Donjetske i Luganske Narodne Republike i poslala tamo vojsku. Strahovanja investitora da bi komplikovanje situacije u Ukrajini moglo da dovede do prekida izvoza nafte iz Rusije izazvala su nagli rast cena.

Severnomorska nafta Brent dostigla je u utorak ujutro (CET) cenu od 97,42 dolara po barelu, dok se američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo po ceni od 94,67 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice. Reč je o poskupljenu od 2,30, odnosno 3,95 odsto.

Analitičari banke JP Morgan predviđaju da bi cena nafte u narednim nedeljama mogla da dostigne 120 dolara za barel. Istovremeno, vrednost berzanskog referentnog indeksa Moex oslabila je u ponedeljak za 10,5 odsto, što je najveći jednodnevni pad od 2014. godine kada je Rusija pripojila Krim, prenosi Financial Times.

Vrednosti fjučersa na njujorškoj berzi ukazuju da će indeks S&P 500 oslabiti za 1,5 procenata, a tehnološki indeks Nasdaq za 2,1 odsto. Kada je reč o Evropi, očekuje se da bi Euro Stoxx 50 mogao da oslabi za 1,4 odsto, a britanski FTSE 100 za 0,8 procenata.

Na azijskim tržištima akcija takođe je registrovan pad vrednosti. Hongkonški referentni indeks Hang Seng oslabio je za tri odsto, dok je japanski Topix izgubio 1,6 odsto vrednosti. Kineski indeks akcija CSI 300 oslabio je za 1,7 procenata.

  • MADMAX

    22.2.2022 #1 Author

    Kako režira Bunjuel!

    Odgovori

  • STEFAN

    22.2.2022 #2 Author

    Nazalost cene samo rastu…

    Odgovori

  • TASIJA27

    22.2.2022 #3 Author

    Inflacija je nenormalna, zbog nafte sve skače

    Odgovori

  • MARIJANA

    22.2.2022 #4 Author

    Cene samo idu ka gore.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    22.2.2022 #5 Author

    biće vrlo nezgodno, ovo se samo zahuktava a cene rasu. obične gradjane niko ne pita na proleće će se osetiti kriza cene hrane će višestruko rasti a primanja neće to moći da prate

    Odgovori

  • BOLEK

    27.3.2022 #6 Author

    Cene samo rastu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...