Smanjuju se zalihe gasa u evropskim skladištima

Rezerve gasa u evropskim skladištima na 52 odsto popunjenosti

BerzaEUInfrastrukturaNovacVesti

7.2.2022 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rezerve gasa u evropskim skladištima na 52 odsto popunjenosti Rezerve gasa u evropskim skladištima na 52 odsto popunjenosti
U januaru 2021. godine u skladištima u Evropi bilo je oko 60 milijardi kubika gasa, što je popunjenost od 52 odsto. U odnosu na... Rezerve gasa u evropskim skladištima na 52 odsto popunjenosti

U januaru 2021. godine u skladištima u Evropi bilo je oko 60 milijardi kubika gasa, što je popunjenost od 52 odsto. U odnosu na isti period ove godine, količine gasa pale su na 42 milijarde kubika, a popunjenost u januaru iznosila je 37,5 procenata, pokazuju podaci Gas Infrastructure Europe.

Zemlja s najvećom količinom gasa u skladištu u Evropi je Italija s 10 milijardi kubika (47 odsto), prate je Nemačka s 8,7 milijardi kubika (35 odsto) i Francuska s 4,4 milijarde kubika (33 odsto), prenosi N1.

Kada je reč o procentu popunjenosti skladišta gasa, prednjači Portugal čije je skladište od 200 miliona kubika popunjeno 80 procenata, zatim Velika Britanija čija su skladišta od 750 miliona kubika popunjena 75 odsto.

Podaci potvrđuju da su povećanje potražnje i hladna zima uticali na smanjenje zaliha gasa u Evropi.

Hladnija zimska sezona nego što se očekivalo i povećane potražnje za energentima doveli su do veće upotrebe gasa. Smanjene količine gasa koje Rusija šalje u Evropu preko Ukrajine i smanjenje proizvodnje u hidroelektranama takođe su uticali na količinu gasa u skladištima.

Stručnjaci navode da bi moglo doći do dodatnih poteškoća u snabdevanju gasom zbog napetosti između Rusije i Ukrajine. Evropski i američki zvaničnici zabrinuti su da će u slučaju rata između dve zemlje Rusija, koja obezbeđuje 40 procenata evropskog gasa, na sankcije odgovoriti zatvaranjem ventila.

Rusija snabdeva Evropu gasom ili putem dugoročnih ili jednokratnih ugovora kojima se prodaje određena količina gasa. S druge strane, navodi se da Rusija ima kapacitet da pošalje 15 odsto više gasa u Evropu.

Stručnjaci takođe tvrde da je nedostatak gasa uzrokovan stavom Rusije koja želi da pokaže da je gasovod Severni tok 2, koji Evropa ne želi, stvarna potreba.

  • MIŠKOVIĆ

    7.2.2022 #1 Author

    kompletna kriza u svetu je i nastala zbog gasa , monopola
    zato cene na globalnom nivou divljaju

    Odgovori

  • ZVE84

    7.2.2022 #2 Author

    Ukoliko nastave da zatežu odnos sa Rusijom, neće biti dobro.. Isuviše razmišljaju o sebi, a ne o građanima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...