Zbog rasta tenzija oko Ukrajine

Cena američkog prirodnog gasa rekordno porasla

EUSvetVesti

28.1.2022 13:55 Autor: Vladimir Jokanović 3

Cena američkog prirodnog gasa rekordno porasla Cena američkog prirodnog gasa rekordno porasla
Cene fjučersa prirodnog gasa u Sjedinjenim Američkim Državama naglo su porasle u četvrtak za čak 72 odsto zbog meteorološke prognoze koja najavljuje hladnoće. Bio... Cena američkog prirodnog gasa rekordno porasla

Cene fjučersa prirodnog gasa u Sjedinjenim Američkim Državama naglo su porasle u četvrtak za čak 72 odsto zbog meteorološke prognoze koja najavljuje hladnoće. Bio je to najoštriji jednodnevni rast cena gasa od 1990. godine kada je počelo trgovanje fjučersima.

Povećanje cena za 72 odsto došlo je uoči isteka februarskih ugovora (fjučersa) za prirodni gas, prenosi OilPrice. Fjučersima se u četvrtak pre podne trgovalo za nešto manje od 4,5 dolara za milion britanskih termalnih jedinica, a posle podne cena je skočila na sedam dolara, da bi se kasnije spustila na 6,26 dolara.

Cene prirodnog gasa bile su nestabilne u poslednje vreme. Cene prirodnog gasa porasle su u sredu za šest odsto, jer je hladno vreme u mnogim delovima SAD uticalo na povećanje potražnje, a tenzije u Ukrajini uplašile su trgovce, koji su zabrinuti zbog mogućih poremećaja u snabdevanju Evrope gasom iz Rusije.

Australija nudi gas Evropi

Australija je u vreme rasta tenzija oko Ukrajine ponudila da obezbedi dodatne količine tečnog prirodnog gasa za Evropu, ukoliko Rusija odluči da prekine snabdevanje energentima. Uz rast tenzija između Rusije i Zapada, sve je veći strah da bi Moskva mogla da smanji količine ili potpuno zatvori isporuke gasa Evropi, prenosi Politika, pozivajući se na Glas Amerike.

Evropskoj uniji već nedostaje gas nakon što je ublažavanje ograničenja zbog Covid-19 postavilo velike zahteve za iscrpljene zalihe. Oko trećine potrebnih zaliha gasa EU nabavlja iz Rusije i možda će joj trebati alternativni izvori, jer strahovi od navodne ruske invazije na Ukrajinu eskaliraju.

Australija je jedan od vodećih svetskih proizvođača tečnog prirodnog gasa (LNG) i spremna je da poveća svoj izvoz u evropske zemlje. Ministar trgovine Dan Tehan naveo je u saopštenju da je Australija „spremna da podrži svoje prijatelje i saveznike u trenutnom izazovnom i složenom, geostrateškom okruženju”, prenosi Beta.

Prema navodima energetskih analitičara Australija, SAD i Katar zajedno brodovima isporučuju oko 50 odsto svetske količine prirodnog gasa, dok Rusija obezbeđuje snabdevanje putem gasovoda. Ruski izvoz gasa u Evropu uglavnom se pumpa kroz gasovode koji prolaze kroz Ukrajinu ili druge istočnoevropske zemlje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...