Uporedo sa sveobuhvatnim sankcijama

Zapadne kompanije i dalje plaćaju oko 200.000 zaposlenih u Rusiji

NovacSvetVesti

20.4.2022 09:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zapadne kompanije i dalje plaćaju oko 200.000 zaposlenih u Rusiji Zapadne kompanije i dalje plaćaju oko 200.000 zaposlenih u Rusiji
Multinacionalne kompanije nastavljaju da isplaćuju skoro 200.000 zaposlenih u Rusiji, uprkos obećanjima da će obustaviti ili prekinuti aktivnosti u zemlji. Bez obzira na to... Zapadne kompanije i dalje plaćaju oko 200.000 zaposlenih u Rusiji

Multinacionalne kompanije nastavljaju da isplaćuju skoro 200.000 zaposlenih u Rusiji, uprkos obećanjima da će obustaviti ili prekinuti aktivnosti u zemlji. Bez obzira na to zaposlenima prete masovna otpuštanja, a kompanijama nacionalizacija, budući da se ratu u Ukrajini ne nazire kraj.

Niz zapadnih kompanija, od McDonald’s-a do Renault-a, obavezale su se da će isplaćivati plate kada su zaustavile poslovanje u Rusiji prošlog meseca. Analiza Financial Times-a pokazuje da je najmanje 180.000 zaposlenih i dalje na platnim spiskovima u Rusiji. Pravi broj zaposlenih mogao bi da bude veći, jer poslodavci, poput kompanija KFC i Coca Cola nisu potvrdili da li i dalje isplaćuju osoblje.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin upozorio je da je među radnicima kompanija u stranom vlasništvu u glavnom gradu „oko 200.000 zaposlenih u opasnosti od gubitka posla“, dodajući da su vlasti odobrile plan podrške vredan oko 41,4 miliona dolara za one koji ostanu bez posla.

Levi Strauss i dalje isplaćuje svojih više od 800 zaposlenih, a Ikea se obavezala da će plaćati svoje osoblje u Rusiji do kraja maja. Radnici u sektoru proizvodnje i maloprodaje rizikuju da snose najveći teret gubitka posla ako kompanije nemaju neposrednu perspektivu ponovnog otvaranja, dok službenici mogu biti prebačeni na poslove u drugim zemljama.

Neke kompanije, kao što je British American Tobacco prenele su poslovanje na ruske partnere, što bi moglo da sačuva radna mesta nakon njihovog odlaska. McDonald’s je nastavio da isplaćuje svojih 62.000 zaposlenih u Rusiji.

Kompanije koje su obustavile rad i dalje su u obavezi, prema ruskom zakonu, da isplaćuju zaposlene. Poslodavci bi mogli da zadrže zaposlene na minimalcu, a nastavak isplata minimalne plate u iznosu oko 156 dolara mesečno bio bi relativno mali izdatak za velike kompanije.

  • MAJALG

    25.4.2022 #1 Author

    Mislim da ce u nekom momentu morati da stopiraju plate, samo sve zavisi od toga da li ce se uskoro zavrsiti rat koji traje.

    Odgovori

  • EVA57

    15.6.2022 #2 Author

    Pa to je 1% stanovništva.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...