Sankcije uticale na finansijsko tržište

Teške promene za rusku privredu u predstojećim mesecima

EUSvetVesti

19.4.2022 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Teške promene za rusku privredu u predstojećim mesecima Teške promene za rusku privredu u predstojećim mesecima
Iz Centralne banke Rusije kažu da privreda njihove zemlje ulazi u period teških promena. Takvu situaciju dodatno otežava najava Evropske unije da će uskoro... Teške promene za rusku privredu u predstojećim mesecima

Iz Centralne banke Rusije kažu da privreda njihove zemlje ulazi u period teških promena. Takvu situaciju dodatno otežava najava Evropske unije da će uskoro pojačati sankcije prema Rusiji, posebno prema njenim bankama preko kojih se plaćaju nafta i gas.

EU je do sada poštedela Sberbanku, koja čini 37 odsto ruskog bankarskog sektora i drugog velikog ruskog zajmodavca, Gazprombanku, jer su one glavne za plaćanje ruskog gasa i nafte, prenosi Nova ekonomija.

Sankcije su prvenstveno uticale na finansijsko tržište, ali sada će sve više početi da utiču na ekonomiju“, izjavila je guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina u ruskoj Dumi.

Ona je dodala je da Rusija još ima neke rezerve, ali je upozorila da su one pri kraju, kao i da će zemlja morati da traži druga rešenja za novonastalu situaciju.

„Možemo da raspolažemo sa oko polovinom rezervi, ali to su zlato, juan i druga imovina koja ne podleže sankcijama. Međutim, to ne omogućava da se upravlja valutom na domaćem tržištu“, rekla je Nabiulina.

Prema njenim rečima Centralna banka Rusije neće pokušati da smanji inflaciju „bilo kojim sredstvima“ jer bi to sprečilo preduzeća da se prilagode promenama.

Foto: Pixabay

„EU planira da sankcioniše najvećeg ruskog zajmodavca Sberbank, kao i druge ruske finansijske kompanije u svom sledećem krugu sankcija“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen), prenosi Reuters.

Sjedinjene Države nedavno su uvele oštre sankcije Sberbanci i Alfa banci, još jednom ruskom kreditoru. Velika Britanija je takođe sankcionisala Sberbanku i obavezala se da će ukinuti sav uvoz ruskog uglja i nafte do kraja 2022. godine.

Fon der Lajen je rekla da EU radi na mehanizmima za uključivanje nafte u sledeće sankcije prema Rusiji.

U petoj rundi sankcija, EU je najavila niz ograničenja, uključujući potpunu zabranu transakcija za četiri banke koje čine 23 odsto ruskog bankarskog sektora.

  • SNEZANA

    19.4.2022 #1 Author

    Promene ce se tek osetiti na globalnom nivou.t

    Odgovori

  • DANIJELA

    19.4.2022 #2 Author

    Tek ce posledice sankcija da se osete u Rusiji.

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.4.2022 #3 Author

    Znali su sta ih sve ceka pre intervencije u Ukrajini,bice teska godina…

    Odgovori

  • MAJALG

    24.4.2022 #4 Author

    Koliko god da je mocna Rusija na neke stvari cak ni oni ne mogu da uticu, moraju i oni da osete poslece svega sto su zapoceli.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...