Ruska vojska granatirala Lavov

Ukrajinske snage u Marijupolju odbijaju predaju

SvetVesti

18.4.2022 16:39 Autor: Vladimir Jokanović 12

Ukrajinske snage u Marijupolju odbijaju predaju Ukrajinske snage u Marijupolju odbijaju predaju
Zvaničnici u Lavovu saopštili su da je šest osoba poginulo, uključujući jedno dete, u raketnom napadu ruske vojske na grad. Gradonačelnik Andrij Sadovij rekao... Ukrajinske snage u Marijupolju odbijaju predaju

Zvaničnici u Lavovu saopštili su da je šest osoba poginulo, uključujući jedno dete, u raketnom napadu ruske vojske na grad. Gradonačelnik Andrij Sadovij rekao je da je pet granata palo na grad u jutarnjim satima, kao i da su pogođena tri cilja vojne infrastrukture i radionica za popravku guma.

U napadu je ranjeno osam osoba, a Ukrajina i Rusija ni nakon dva dana nisu postigle dogovor oko otvaranja humanitarnih koridora za evakuaciju civila. Istovremeno, preostale ukrajinske snage u Marijupolju sklonile su se u krug fabrike Azovstal, gde se nalazi i značajan broj civila, prenosi Financial Times. Prema navodima britanskog lista trupe u Azovstalu nemaju dovoljno pijaće vode, hrane i medicinskog materijala.

Ukrajinske snage odbile su da se predaju u Marijupolju i nastavljaju borbu. Vojska Donbasa, koja kontroliše ostatak grada, uključujući luku, saopštila je da je odbila dva pokušaja proboja ukrajinskih boraca iz fabrike. Metalurška fabrika Azovstal nalazi se u industrijskoj zoni koja pokriva više od 11 kvadratnih kilometara.


Prema tvrdnjama ukrajinskih vojnih analitičara fabrika zauzima „ogroman prostor“ u kome Rusi „jednostavno ne mogu da pronađu ukrajinske snage“, koje koriste gustu mrežu podzemnih tunela. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je u Marijupolju opkoljeno oko 400 stranih plaćenika, koji su u većini državljani evropskih zemalja i Kanade, prenosi Russia Today.

Foto: Beta/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je u nedelju izjavio da je njegova zemlja spremna da 10 godina ratuje protiv Rusije, zapretio je napuštanjem pregovora ukoliko ruske snage ne napuste Marijupolj. On je takođe razgovarao da predsednicom MMF Kristalinom Gerorgijevom o finansijskoj stabilnosti Ukrajine i, kako je naveo, posleratnoj odbrani zemlje.

Portparol Kremlja Dmitrij Pskov rekao je da ukrajinska strana često menja stav kada je reč o pitanjima koja su već dogovorena na mirovnim pregovorima. „Specijalna vojna operacija se nastavlja. Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno rekao da ona teče po planu. Istovremeno, u toku su kontakti na ekspertskom nivou u okviru pregovaračkog procesa. Takođe bih želeo da vam ponovim reči predsednika da, nažalost, ukrajinska strana ne pokazuje posebnu doslednost. Stav se često menja po usaglašenim pitanjima“, poručio je novinarima Peskov, prenosi RTS.

Peskov je naveo u da još ima vremena da zemlje koje nisu prijateljske pređu na plaćanje ruskog gasa u rubljama, ali nije rekao da li su neke (evropske) zemlje već pristale na to. Krajem marta, ruski predsednik Putin je potpisao dekret kojim se zahteva od stranih kupaca da plaćaju gas u ruskoj valuti ili će im u suprotnom biti obustavljene isporuke.

Istovremeno, ruski predsednik ocenio je da se situacija u ruskoj ekonomiji stabilizuje, kao i da se kurs rublje vraća na nivoe sa početka godine. „Rusija je izdržala ovaj pritisak bez presedana. Situacija se stabilizuje. Posle kratkotrajne pomame za nizom proizvoda, maloprodajna potražnja se vratila u normalu. Robne zalihe u trgovinskim lancima se obnavljaju“, rekao je Putin, prenosi TASS.

  • SNEZANA

    18.4.2022 #1 Author

    Nikad kraja,a nevini narod strada.

    Odgovori

  • TATJANA

    18.4.2022 #2 Author

    Suvisno je zrtvovati gole zivote radi bilo kojih ciljeva

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.4.2022 #3 Author

    Izgleda da kraj rata nije ni na pomolu…

    Odgovori

  • STRELAC

    18.4.2022 #4 Author

    Sve je ovo strasno,treba sto pre da se usaglase i prestanu sa ratom,inace Ukrajina ce se oporavljati od ovoga decenijama.

    Odgovori

  • IVAN

    18.4.2022 #5 Author

    Nece stati izgleda

    Odgovori

  • BRANA19

    19.4.2022 #6 Author

    Užas , katastrofa…

    Odgovori

  • SANJA

    19.4.2022 #7 Author

    Ovo raste u igru macke i misa

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    19.4.2022 #8 Author

    Jadan narod u Marijopolju.

    Odgovori

  • jelena93

    19.4.2022 #9 Author

    Umesto da se smiruje, sve gore i gore.

    Odgovori

    • IVAN

      9.2.2023 #10 Author

      kraj rata nije ni na pomolu…

      Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    19.4.2022 #11 Author

    poginuće ogroman broj ljudi zato što ni jedna strana neće da se opameti gubitci su ogromni a ništa se ne postiže

    Odgovori

  • MAJALG

    25.4.2022 #12 Author

    Samo je pitanje vremena kada ce kapitulirati, ali nacisti u Ukrajini su ti koji prave ljudske stitove od neduznog naroda i posle se to predstavlja kao zlocin Rusije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...