Stiže revizija ekonomske prognoze MMF zbog nove krize

Rat u Ukrajini ugrožava globalni oporavak

SvetVesti

15.4.2022 08:41 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rat u Ukrajini ugrožava globalni oporavak Rat u Ukrajini ugrožava globalni oporavak
Zbog rata u Ukrajini prognoza globalnog rasta biće revidirana, a rejting će biti smanjen za 143 ekonomije, upozorila je generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda... Rat u Ukrajini ugrožava globalni oporavak

Zbog rata u Ukrajini prognoza globalnog rasta biće revidirana, a rejting će biti smanjen za 143 ekonomije, upozorila je generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva. MMF je u januaru već smanjio prognozu globalnog rasta za ovu godinu za 0,5 odsto na 4,4 procenta zbog omikron soja korona virusa.

„Jednostavno rečeno, suočavamo se sa krizom povrh krize. U proteklih sedam nedelja, svet je doživeo drugu veliku krizu, rat povrh pandemije. To je rizik da će se narušiti veliki deo napretka koji smo postigli u poslednje dve godine“, rekla je Georgijeva uoči prolećnih sastanaka MMF i Svetske banke, prenosi Sinhua.

Prema njenim rečima, ekonomski izgledi sada su dodatno pogoršani, uglavnom zbog rata i njegovih posledica, a privrede se od ranije bore sa poremećajima u snabdevanju, povišenom inflacijom, rekordnim dugom i stalnom neizvesnošću. Šefica MMF ocenila je da posledice rusko-ukrajinskog sukoba „najjače pogađaju najugroženije u svetu“.

Rast cena energenata i hrane pogoršavaju inflaciju, što pogađa stotine miliona porodica koje su se već borile sa nižim prihodima i višim cenama. Sve zajedno preti da dodatno poveća nejednakost. „Kao rezultat toga, predviđamo dalje smanjenje globalnog rasta za 2022. i 2023. godinu“, rekla je Georgijeva.

Najavljujući novu prognozu ekonomskih izgleda, koju će MMF objaviti 19. aprila, ona je napomenula da rat utiče na smanjenje prognoze za 143 ekonomije koje čine 86 odsto globalnog BDP. Georgijeva je istakla da se izgledi uveliko razlikuju od zemlje do zemlje, od katastrofalnih ekonomskih gubitaka u Ukrajini do ozbiljnog pada u Rusiji i zemalja koje se suočavaju sa prelivanjem krize kroz robne, trgovinske i finansijske kanale.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...