azijska država najavila neplaćanje javnog duga

Šri Lanka pred bankrotom, čuva novac za hranu i lekove

NovacSvetVesti

12.4.2022 10:11 Autor: Vladimir Jokanović 7

Šri Lanka pred bankrotom, čuva novac za hranu i lekove Šri Lanka pred bankrotom, čuva novac za hranu i lekove
Šri Lanka je upozorila poverioce na moguće neizvršenje obaveza i obustavljanja plaćanja nekih inostranih dugova, što je vanredan korak koji je preduzet da bi... Šri Lanka pred bankrotom, čuva novac za hranu i lekove

Šri Lanka je upozorila poverioce na moguće neizvršenje obaveza i obustavljanja plaćanja nekih inostranih dugova, što je vanredan korak koji je preduzet da bi se očuvale sve manje zalihe dolara za uvoz hrane, goriva i lekova.

Sva neizmirena plaćanja vlasnicima obveznica, bilateralnim kreditorima i institucionalnim zajmodavcima biće obustavljena do restruktuiranja duga, saopštilo je u utorak tamošnje Ministarstvo finansija, prenosi Bloomberg.

Vlada je najavila neplaćanje spoljnog duga, koji ukupno iznosi 51 milijardu dolara, dok čeka spas od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa kojim su razgovori u toku, prenosi Reuters.

Ova najava mogla bi da poveća pritisak na predsednika Gotabaju Rajapaksu da podnese ostavku. On je do sada odoleo masovnim protestima građana zbog visoke inflacije od 20 odsto i svakodnevnih višečasovnih restrikcija električne energije. Vladajuća stranka izgubila je većinu u parlamentu, a pregovori sa MMF biće dodatno odloženi.

Vlada je najavila da želi da ubrza pregovore sa MMF, kako bi izbegla teško neplaćanje obaveza. Analitičari navode da je tržište očekivalo da će doći do ovog neplaćanja. Devizne rezerve Šri Lanke prošlog meseca pale su za 16 odsto na 1,94 milijarde dolara.

Šri Lanka treba da plati 36 miliona dolara do 18. aprila na ime kamata na obveznice iz 2023. godine, kao i još 42,2 miliona dolara za kamate na obveznice iz 2028. godine.

Državna obveznica od milijardu dolara dospeva na naplatu 25. jula.

Ekonomska kriza evoluirala je u politički zastoj, potencijalno komplikujući napore da se pregovara o pomoći, a predsednik je rekao da neće podneti ostavku pod bilo kakvim okolnostima.

  • SNEZANA

    12.4.2022 #1 Author

    Definitivno jedna od zemalja u kojoj se jako tesko zivi.

    Odgovori

  • Milovan94

    12.4.2022 #2 Author

    Teško narodu…Njima će biti najgore.

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.4.2022 #3 Author

    Bas teska situacija za zemlju i narod..

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    13.4.2022 #5 Author

    umesto u ratove amerika i ostale svetske sile treba da pomognu siromašnim zemljama i usmere novac na ugroženo stanovništvo

    Odgovori

  • Maša

    18.4.2022 #6 Author

    Jadan narod

    Odgovori

  • DIXI

    11.9.2022 #7 Author

    Ovo je strasno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...