politička i ekonomska kriza razaraju ostrvsku zemlju

Južnokorejske kompanije zabrinute za svoje poslovanje u Šri Lanki

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

6.4.2022 13:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Južnokorejske kompanije zabrinute za svoje poslovanje u Šri Lanki Južnokorejske kompanije zabrinute za svoje poslovanje u Šri Lanki
Samsung Electronics, Hyundai E&C i druge kompanije koje posluju na Šri Lanki sve su više zabrinute zbog potencijalnog negativnog uticaja političkih previranja i ekonomske... Južnokorejske kompanije zabrinute za svoje poslovanje u Šri Lanki

Samsung Electronics, Hyundai E&C i druge kompanije koje posluju na Šri Lanki sve su više zabrinute zbog potencijalnog negativnog uticaja političkih previranja i ekonomske krize u ovoj ostrvskoj zemlji, rekli su zvaničnici iz industrijskog sektora u sredu.

Strahovi su eskalirali nakon što su prošlog meseca izbili antivladini protesti protiv vlade Šri Lanke zbog njenog neuspeha da reši sve dublju ekonomsku krizu za koju globalne investicione banke i agencije za kreditni rejting očekuju da će dovesti do neplaćanja državnog duga, piše južnokorejski portal KoreaTimes.

Iako je predsednik Šri Lanke Gotabaja Rajapaksa (Gotabaya Rajapaksa) kasno u utorak (po lokalnom vremenu) opozvao petodnevnu naredbu za hitne slučajeve i Međunarodni monetarni fond je obećao da će razgovarati o programu zajma sa vladom, zemlja i dalje pati od nestašice prehrambenih proizvoda, medicinskih potrepština, struja pa čak i papir i mastilo.

Međutim, južnokorejske kompanije u Šri Lanki ostale su oprezne u pogledu preduzimanja kontramera protiv pogoršanja situacije, usled stalnih napora korejske vlade da unapredi ekonomsku saradnju sa lokalnom vladom.

„Čak i ako Šri Lanka bankrotira, biće manje verovatno da će se naše poslovanje tamo suočiti sa finansijskim problemima“, rekao je portparol jednog južnokorejskog konglomerata koji posluje u Šri Lanki. „Ali mi ćemo pažljivo pratiti situaciju kako bismo zaštitili bezbednost naših zaposlenih u toj zemlji.

Foto: Beta/AP

Prošle srede, ministar Kancelarije za koordinaciju vladinih politika Ku Jun-čeol (Koo Yun-cheol) posetio je Šri Lanku kako bi razgovarao o zvaničnoj razvojnoj pomoći (ODA) sa najvišim državnim zvaničnicima zemlje, uključujući Rajapaksu. Predsednica Narodne skupštine Park Beong-seug (Park Byeong-seug) takođe je stigla u zemlju ranije ove godine kako bi ojačala ekonomske veze.

Tokom svojih poseta, Vlada Šri Lanke je navodno izrazila zahvalnost za povećanu ODA, podršku merama karantina Covid-19 i povećano zapošljavanje radnika Šri Lanke od strane južnokorejskih kompanija.

Prema Korejskoj agenciji za promociju trgovine i investicija, 16 korejskih kompanija i institucija, od kojih se većina bavi građevinskom i proizvodnom industrijom, poslovalo je u Šri Lanki od 2020. godine.

Obim trgovine između dve zemlje oporavio se prošle godine na nivoe pre pandemije, pošto je izvoz Južne Koreje u Šri Lanku porastao za 67,3 odsto na godišnjem nivou na 288 miliona dolara, dok je korejski uvoz iz Šri Lanke dostigao 142 miliona dolara, što je 27,8 odsto više u odnosu na isti period.

Tokom proteklih nekoliko godina, građevinari iz Južne Koreje su uradili značajne projekte izgradnje infrastrukture na Šri Lanki.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...