Još jedna zemlja u teškoj dužničkoj krizi

Šri Lanka na ivici bankrota

SvetVesti

8.2.2022 17:24 Autor: Vladimir Jokanović 4

Šri Lanka na ivici bankrota Šri Lanka na ivici bankrota
Investitori očekuju da Šri Lanka neće ispuniti svoje finansijske obaveze, i veruju da će najveći azijski izdavalac obveznica sa visokim prinosom restrukturirati svoj dug... Šri Lanka na ivici bankrota

Investitori očekuju da Šri Lanka neće ispuniti svoje finansijske obaveze, i veruju da će najveći azijski izdavalac obveznica sa visokim prinosom restrukturirati svoj dug i pozvati MMF za pomoć, budući da se njena finansijska kriza pogoršava.

Južnoazijska ostrvska zemlja upala je u krizu nakon niza sniženja rejtinga koja su pratila smanjenje poreza u 2019. godini i kolapsa turizma tokom pandemije, zbog čega nije bila u mogućnosti da iskoristi globalna tržišta, prenosi Financial Times.

Prema podacima Svetske banke, Šri lanka duguje 15 milijardi dolara u obveznicama, uglavnom u dolarima, od ukupno 45 milijardi dolara dugoročnog duga. Tokom ove godine Šri Lanka treba da plati oko sedam milijardi dolara na ime kamata i dugova, ali su njene devizne rezerve smanjene na manje od tri milijarde dolara.


Sledeći veliki izazov za vladu je otplata obveznica od milijardu dolara koje dospevaju u julu. Ukoliko ne bude u mogućnosti da izvrši uplatu, Šri Lanka bi se pridružila Surinamu, Belizeu, Zambiji i Ekvadoru u neplaćanju dugova tokom pandemije. Prema ocenama analitičara Šri Lanka troši dragocene devizne rezerve i odlaže neizbežno.

 • ZVE84

  8.2.2022 #1 Author

  MMF kao i uvek tera u dužničku krizu sve zemlje, samo što se oni nisu snašli, nažalost

  Odgovori

 • Zorica S.

  8.2.2022 #2 Author

  Da li je Srbija posle Sri Lanke!!????? Ako oni duguju 15.milijardi koliki je tek dug nase drzave😅🤣

  Odgovori

 • DANIJELA

  8.2.2022 #3 Author

  Tek ce se odraziti posledice pandemije.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  9.2.2022 #4 Author

  turizam ih je održavao sada je sigurno jako teško a zaduženos svakoga dana raste

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...