spoljni dug ove zemlje iznosi 51 milijardu dolara

Šri Lanka se suočava sa najvećom ekonomskom krizom, nestašica hrane, goriva i lekova

SvetU fokusuVesti

15.3.2022 12:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Šri Lanka se suočava sa najvećom ekonomskom krizom, nestašica hrane, goriva i lekova Šri Lanka se suočava sa najvećom ekonomskom krizom, nestašica hrane, goriva i lekova
Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda boravila je u Šri Lanki na razgovorima o pogoršanju ekonomske krize na ostrvu, jer se građani već mesecima suočavaju sa... Šri Lanka se suočava sa najvećom ekonomskom krizom, nestašica hrane, goriva i lekova

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda boravila je u Šri Lanki na razgovorima o pogoršanju ekonomske krize na ostrvu, jer se građani već mesecima suočavaju sa nestašicom hrane, goriva i lekova.

Nedostatak strane valute ostavio je trgovce nesposobnim da plate uvoz najbitnijih proizvoda u, kako vlasti priznaju, najgoroj finansijskoj krizi te južnoazijske nacije od kada je stekla nezavisnost od Britanije 1948. godine, piše Easterneye.biz.

Dugi redovi ispred benzinskih pumpi i neprekidni nestanci struje postali su svakodnevica, dok je rekordna inflacija izazvala ozbiljne poteškoće među 22 miliona ljudi na ostrvu neprestano povećavajući troškove namirnica, transporta i farmaceutskih proizvoda.

Visoki službenik MMF-a razgovarao je u ponedeljak sa predsednikom Gotabajom Rajapaksom (Gotabaya Rajapaksa) i njegovim bratom, ministrom finansija Basilom Rajapaksom.

Vlada Šri Lanke je podeljena po pitanju traženja pomoći, ali je međunarodni zajmodavac rekao da je „spremna da razgovara o opcijama ako se to zatraži“.

MMF je ranije ovog meseca upozorio da je spoljni dug ove zemlje od 51 milijarde dolara (39,14 milijardi funti) „neodrživ“ i pozvao na devalvaciju valute i veće poreze kako bi oživela skoro bankrotiranu ekonomiju.

Šri Lanka je prošle nedelje dozvolila da rupija pluta, potez koji je doveo do pada valute za 25 odsto u odnosu na dolar i pokrenuo novi talas povećanja cena.

Troškovi goriva porasli su za skoro 80 ​​odsto od početka februara, dok su cene hrane porasle za četvrtinu prema podacima za januar.

Pandemija korona virusa pogodila je turistički sektor južnoazijskog ostrva – ključnog zarađivača stranog novca.

Šri Lanki je potrebno skoro sedam milijardi dolara (5,37 milijardi funti) da servisira svoj spoljni dug ove godine, ali su spoljne rezerve zemlje na kraju januara bile nešto više od dve milijarde dolara (1,53 milijarde funti) – dovoljno za finansiranje jednomesečnog uvoza.

Međunarodne agencije za rejting snizile su ocenu Šri Lanke zbog očekivanja da možda neće moći da otplati svoje zajmove, iako vlada uverava da hoće.

  • N.N.

    15.3.2022 #1 Author

    Ljudima je u ovoj situaciji najteza

    Odgovori

  • Ika

    15.3.2022 #2 Author

    Nadajmo se da ce se izvuci

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #3 Author

    Šri lanka je oduvek u problemu… Ništa novo

    Odgovori

  • jelena93

    12.4.2022 #4 Author

    Jako je tuzno procitati ovako nesto, jadni ljudi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...