Značajne razlike kupovne moći u državama članica

Najniži BDP po stanovniku u EU ima Bugarska, a najviši Luksemburg

AnalizaEUU fokusuVesti

24.3.2022 11:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Najniži BDP po stanovniku u EU ima Bugarska, a najviši Luksemburg Najniži BDP po stanovniku u EU ima Bugarska, a najviši Luksemburg
Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika, izražen u standardima kupovne moći (PPS), prošle godine se kretao između 55 odsto u Bugarskoj i 277... Najniži BDP po stanovniku u EU ima Bugarska, a najviši Luksemburg

Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika, izražen u standardima kupovne moći (PPS), prošle godine se kretao između 55 odsto u Bugarskoj i 277 procenata u Luksemburgu, kada se porede vrednosti sa prosekom BDP u Evropskoj uniji, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

Izveštaj ukazuje i na značajne razlike između zemalja članica EU u pogledu BDP po glavi stanovnika, koji je korišćen za merenje ekonomske aktivnosti.

Tako su Luksemburg i Irska 2021. godine zabeležile najviši nivo BDP-a po glavi stanovnika, odnosno 177 i 121 procenat iznad proseka EU.

Slede ih Danska (33 odsto iznad proseka EU), Holandija (32 procenata iznad), Švedska (23 odsto iznad) i Belgija (22 procenata iznad).

Nasuprot tome, najniži BDP po glavi stanovnika imale su Hrvatska (30 odsto ispod proseka EU), Slovačka (32 procenta ispod), Grčka (35 odsto ispod) i Bugarska (45 procenata ispod).

  • CELEKRALJ

    24.3.2022 #1 Author

    Ne vidim da su im se uslovi života, standard niti bilo šta poboljšalo ulaskom u EU.

    Odgovori

  • DANIJELA

    24.3.2022 #2 Author

    Pa zavisi sve, od zemlje do zemlje.

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.3.2022 #3 Author

    Bugarima se pogotovo poboljsao standard,statistika sve govori…

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #4 Author

    Bugarska je oduvek bila najsiromašnija zemlja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...