zbog trenutne krize teško će biti pogođene zemlje u razvoju

MMF ne očekuje globalnu recesiju

BankeNovacSvetVesti

23.3.2022 18:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

MMF ne očekuje globalnu recesiju MMF ne očekuje globalnu recesiju
Rat u Ukrajini doprineće usporavanju svetskog ekonomskog rasta, ali neće izazvati globalnu recesiju, saopštila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva, najavljujući nove... MMF ne očekuje globalnu recesiju

Rat u Ukrajini doprineće usporavanju svetskog ekonomskog rasta, ali neće izazvati globalnu recesiju, saopštila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva, najavljujući nove prognoze te institucije za april.

Ona je na forumu magazina Foreign Policy rekla da će globalni ekonomski rast ove godine uspeti da ostane pozitivan, uprkos ratu u Ukrajini, ali da bi jedan broj zemalja, sa ionako slabim ekonomijama, mogao da zapadne u recesiju, prenosi Mina.

Prema poslednjim prognozama MMF-a iz januara, za ovu godinu je predviđen globalni rast od 4,4 odsto, što je za pola procenta manje u odnosu na prognoze iz oktobra.

Georgijeva je kazala da će šokovi zbog visokih cena energenata i hrane, izazvanih ratom u Ukrajini i sankcijama protiv Rusije, teško pogoditi zemlje u razvoju, zajedno sa strožim finansijskim uslovima, dok napredne države budu podizale kamatne stope.

„Mi smo težili povećanju rasta i smanjenju inflacije, koja je postala problem. Umesto toga, imamo upravo suprotno. Rast pada, a inflacija raste“, zaključila je Georgijeva.

  • Milovan94

    23.3.2022 #1 Author

    Ako MMF tako kaže onda će tako i biti.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.3.2022 #2 Author

    Mislim da pored zemalja u razvoju bice i mnoge druge zemlje pogodjene…

    Odgovori

    • STEFAN

      24.3.2022 #3 Author

      Pa naravno da hoce i to najsiromasnije

      Odgovori

  • IRINA

    23.3.2022 #4 Author

    Predvidjanja si zaosta zastrasujuca ali mislim.da nece pogoditi samo zemlje u razvoju i razvojene zemlje su pogodjene nestasicama energenata hrane

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    24.3.2022 #5 Author

    kao i uvek niko ne vodi računa o malim zemljama koje su najviše pogođene u svakoj krizi. svi će osetiti krizu razvoj će biti zaustavljen i u velikim ekonomijama

    Odgovori

  • NATI29

    24.3.2022 #6 Author

    Opet ce biti pogodjene najsiromasniie zemlje

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #7 Author

    Zemlje recesije su svakako pogođene.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...