zbog trenutne krize teško će biti pogođene zemlje u razvoju

MMF ne očekuje globalnu recesiju

BankeNovacSvetVesti

23.3.2022 18:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

MMF ne očekuje globalnu recesiju MMF ne očekuje globalnu recesiju
Rat u Ukrajini doprineće usporavanju svetskog ekonomskog rasta, ali neće izazvati globalnu recesiju, saopštila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva, najavljujući nove... MMF ne očekuje globalnu recesiju

Rat u Ukrajini doprineće usporavanju svetskog ekonomskog rasta, ali neće izazvati globalnu recesiju, saopštila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva, najavljujući nove prognoze te institucije za april.

Ona je na forumu magazina Foreign Policy rekla da će globalni ekonomski rast ove godine uspeti da ostane pozitivan, uprkos ratu u Ukrajini, ali da bi jedan broj zemalja, sa ionako slabim ekonomijama, mogao da zapadne u recesiju, prenosi Mina.

Prema poslednjim prognozama MMF-a iz januara, za ovu godinu je predviđen globalni rast od 4,4 odsto, što je za pola procenta manje u odnosu na prognoze iz oktobra.

Georgijeva je kazala da će šokovi zbog visokih cena energenata i hrane, izazvanih ratom u Ukrajini i sankcijama protiv Rusije, teško pogoditi zemlje u razvoju, zajedno sa strožim finansijskim uslovima, dok napredne države budu podizale kamatne stope.

„Mi smo težili povećanju rasta i smanjenju inflacije, koja je postala problem. Umesto toga, imamo upravo suprotno. Rast pada, a inflacija raste“, zaključila je Georgijeva.

 • Milovan94

  23.3.2022 #1 Author

  Ako MMF tako kaže onda će tako i biti.

  Одговори

 • GOCA BG

  23.3.2022 #2 Author

  Mislim da pored zemalja u razvoju bice i mnoge druge zemlje pogodjene…

  Одговори

 • IRINA

  23.3.2022 #4 Author

  Predvidjanja si zaosta zastrasujuca ali mislim.da nece pogoditi samo zemlje u razvoju i razvojene zemlje su pogodjene nestasicama energenata hrane

  Одговори

 • MIŠKOVIĆ

  24.3.2022 #5 Author

  kao i uvek niko ne vodi računa o malim zemljama koje su najviše pogođene u svakoj krizi. svi će osetiti krizu razvoj će biti zaustavljen i u velikim ekonomijama

  Одговори

 • NATI29

  24.3.2022 #6 Author

  Opet ce biti pogodjene najsiromasniie zemlje

  Одговори

 • ZVE84

  27.3.2022 #7 Author

  Zemlje recesije su svakako pogođene.

  Одговори

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...