centralnoj banci dalekoazijske zemlje nisu se dopale preporuke za povećanje krive prinosa na obveznice

MMF očekuje niži privredni rast Japana

SvetVesti

7.4.2022 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

MMF očekuje niži privredni rast Japana MMF očekuje niži privredni rast Japana
Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je prognozu ekonomskog rasta Japana i pozvao kreatore politike u toj zemlji da razmotre pripremu plana za vanredne situacije... MMF očekuje niži privredni rast Japana

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je prognozu ekonomskog rasta Japana i pozvao kreatore politike u toj zemlji da razmotre pripremu plana za vanredne situacije u slučaju da ukrajinska kriza poremeti krhki ekonomski oporavak.

Iako bi rastući troškovi robe mogli da podstaknu inflaciju, Banka Japana (BOJ) mora da održava ultra-laku politiku tokom dužeg perioda da bi održivo dostigla ciljnu inflaciju od dva odsto, navodi se u izveštaju koji je MMF objavio nakon konsultacija sa predstavnicima japanskih vlasti.

„Eskalacija sukoba u Ukrajini predstavlja značajne negativne rizike za japansku ekonomiju“, saopštio je MMF, ukazujući na potencijalni udar na trgovinu i napominjući da bi rastuće cene roba mogle da uguše domaću tražnju.

„S obzirom na povećanu neizvesnost, uključujući pandemiju i sukob u Ukrajini, vlasti bi mogle da razmotre pripremu plana za vanredne situacije koji je lako primeniti“ u slučaju da se njena ekonomija suoči sa ozbiljnim šokom, navodi se u saopštenju koje je preneo Reuters.

MMF je saopštio da sada očekuje da će japanska ekonomija ove godine rasti za 2,4 odsto, što je značajno manje od projekcije za ekspanziju od 3,3 odsto objavljene u januaru, zbog očekivane kontrakcije u prvom kvartalu i efekata prelivanja ukrajinskog rata.

Domaća tražnja će verovatno usporiti zbog porasta cena roba, dok su geopolitičke tenzije i usporavanje privrednog rasta Kine koje je veće nego što se očekivalo predstavljaju rizik za izvoz, navodi se u saopštenju.

Što se tiče cena, MMF ističe da će Japan verovatno osetiti višu inflaciju zbog povećanja cena robe, ali i očekivan oporavak potrošnje kako se broj slučajeva zaraze korona virusom bude smanjivao.

„Biće potreban produženi period prilagođavanja monetarne politike pošto se očekuje da će potrošačka inflacija ostati na 1,0 odsto ove godine”, navodi se u saopštenju.

MMF je ponovio svoju preporuku centralnoj banci Japana da svoju politiku učini održivijom, na primer povećanjem krive prinosa na državne obveznice, ciljanjem kraćeg roka dospeća od aktuelnog 10-godišnjeg prinosa.

BOJ je, s druge strane, saopštila da ne vidi potrebu da prilagođava svoj trenutni okvir i „izrazila zabrinutost“ zbog preporuke MMF da skrati ciljnu krivu prinosa, navodi se u izveštaju banke.

U okviru politike nazvane kontrola krive prinosa (ICC), BOJ cilja kratkoročne kamatne stope na -0,1 odsto i prinos na 10-godišnje državne obveznice oko nula odsto.

  • MIROSLAV

    7.4.2022 #1 Author

    Sama ekonomija Japana je uvek bila nepredvidljiva, sećam se da je Japan bio korišćen kao primer za deflaciju u školama i fakultetima.

    Odgovori

  • Milovan94

    7.4.2022 #2 Author

    Možda se prognoze neće obistiniti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...