evropska komisija priprema šesti paket sankcija

Fon der Lajen: Bankrot Rusije je samo pitanje trenutka

SvetVesti

18.4.2022 10:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Fon der Lajen: Bankrot Rusije je samo pitanje trenutka Fon der Lajen: Bankrot Rusije je samo pitanje trenutka
Bankrot Rusije je samo pitanje vremena, a ovim ratom ruski predsednik Vladimir Putin uništava i sopstvenu državu i budućnost njenog naroda, saopštila je predsednica... Fon der Lajen: Bankrot Rusije je samo pitanje trenutka

Bankrot Rusije je samo pitanje vremena, a ovim ratom ruski predsednik Vladimir Putin uništava i sopstvenu državu i budućnost njenog naroda, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen).

Ona je u intervjuu za nemački list Bild rekla da sankcije prodiru sve dublje u rusku ekonomiju svake nedelje i da je izvoz u Rusiju pao 70 odsto, prenosi Mina.

“Licencu je zbog nedostatka rezervnih delova i ažuriranja softvera izgubilo 700 ruskih aviona. Stotine velikih kompanija i hiljade eksperata okreću leđa toj zemlji. Prema sadašnjim prognozama bruto domaći proizvod u Rusiji će pasti 11 odsto“, rekla je Fon der Lajen.

Na pitanje o pripremi za uvođenje šestog paketa sankcija Rusiji, ona je kazala da EU nastavlja da posmatra bankarski sektor, posebno Sberbanku, koja sama čini 37 odsto ruskog bankarskog sektora, ali da, naravno, postoje energetski problemi.

Na konstataciju da države Evropske unije svakog dana plaćaju Rusiji 450 miliona evra samo za isporuke nafte, Fon der Lajen je navela da je primarni cilj smanjiti ruskom predsedniku prihode.

„Ali naftom se trguje na globalnom nivou. Ono što ne bi trebalo da se desi jeste da Putin naplaćuje još više cene na drugim tržištima. Zato trenutno razvijamo pametne mehanizme kako bi nafta mogla da bude uključena u sledeći korak sankcija“, navela je Fon der Lajen.

  • SNEZANA

    18.4.2022 #1 Author

    Pre ce drugi bankrotirati,Rusija sigurno nece.

    Odgovori

  • TATJANA

    18.4.2022 #2 Author

    Verujem da se mnogi ne slazu sa ovom prognozom

    Odgovori

  • MAJALG

    25.4.2022 #3 Author

    Mogu samo da se nadaju ali nece docekati taj dan, Rusija ce prevazici i izaci iz ovoga jos jaca.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...