Dok japanska valuta slabi, dolar je tokom uskršnjih praznika ostao snažan

Jen na najnižem nivou u poslednjih dvadeset godina

NovacSvetVesti

18.4.2022 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Jen na najnižem nivou u poslednjih dvadeset godina Jen na najnižem nivou u poslednjih dvadeset godina
Jen je je jutros dostigao najniže vrednosti u dve decenije posle komentara kreatora japanske monetarne politike, čak i u trenutku kada su uskršnji praznici... Jen na najnižem nivou u poslednjih dvadeset godina

Jen je je jutros dostigao najniže vrednosti u dve decenije posle komentara kreatora japanske monetarne politike, čak i u trenutku kada su uskršnji praznici u Sjedinjenim Američkim Državama ograničili dolar na uski raspon u odnosu na većinu drugih valuta.

Japanska valuta je dotakla nivo od 126,795 za jedan dolar u ranom azijskom trgovanju, pre nego što su guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda i ministar finansija Šuniči Suzuki izrazili zabrinutost i izazvali njegovu kratkotrajnu korekciju na 126,25, posle čega je ponovo nastavio da klizi nadole.  

Sa uskršnjim praznikom u Australiji, Hongkongu i drugim delovima Azije koji je otupio trgovinu drugim valutama, dolar je ostao jak i podržan od strane Federalnih rezervi, dok je evro bio sputan nedostatkom jasnoće kada će zaista kamatne stope u zoni evra porasti, izveštava Reuters.

Na najnižim nivoima u ponedeljak, jen je bio skoro 10 odsto slabiji nego početkom marta, a na nivou je na kojem je prošli put bio pre ravno dvadeset godina. Prošle nedelje je pao za skoro dva odsto u odnosu na dolar, obeležavajući šestu nedelju gubitka zaredom.

Iako se očekuje da će Banka Japana priznati rastuće inflatorne pritiske na predstojećem pregledu monetarne politike od 27. do 28. aprila i da neće učiniti više, analitičari kažu da slab jen vrši pritisak na Kurodu da uskoro prilagodi svoju politiku kontrole nulte stope i krive prinosa.

Kuroda je jasno stavio do znanja da je, iako bi slab jen mogao da utiče na korporativne profite, preuranjeno raspravljati o bilo kakvom izlasku iz te politike jeftinog novca.

Pored toga, japanski premijer Fumio Kišida rekao je u petak da je monetarna politika centralne banke usmerena na postizanje cilja inflacije od dva odsto, a ne na manipulisanje kursevima valuta. Ministar finansija Suzuki govorio je nekoliko puta proteklih nedelja, upozoravajući da je slab jen „loš“ za japansku ekonomiju ako se rastući troškovi sirovina ne mogu preneti na cene prodate robe.

  • SLAVICA

    22.10.2023 #1 Author

    Doslo njihovih ‘5 minuta’🤣

    Odgovori

  • HEPO

    22.10.2023 #2 Author

    Ni kad jaoanaca ne cvetaj tresnje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...