u odnosu na isti mesec prošle godine cene su porasle za 9,7 odsto

Inflacija u Crnoj Gori 3,4 odsto u martu

NovacRegionVesti

14.4.2022 17:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Inflacija u Crnoj Gori 3,4 odsto u martu Inflacija u Crnoj Gori 3,4 odsto u martu
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u martu su, u odnosu na februar, bile u proseku više 3,4 odsto, pokazuju... Inflacija u Crnoj Gori 3,4 odsto u martu

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u martu su, u odnosu na februar, bile u proseku više 3,4 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cene u martu su u odnosu na isti mesec prošle godine, u proseku bile više 9,7 odsto, prenosi Mina.

“Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena hleba i žitarica, goriva i maziva za motorna vozila, mleka, sira i jaja, mesa, čvrstih goriva, odeće, ulja i masti, kao i prevoza putnika drumom”, rekli su iz Monstata.

Potrošačke cene su u periodu januar – mart, u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, u proseku bile više 7,4 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema nameni potrošnje, u martu je, u odnosu na prethodni mesec, zabeležen rast u grupama prevoz osam odsto, hrana i bezalkoholna pića pet odsto, odeća i obuća 3,1 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 2,1 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 1,8 odsto, ostala dobra i usluge 1,4 odsto, zdravlje 0,7 odsto, rekreacija i kultura 0,5 odsto, kao i alkoholna pića i duvan 0,3 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupama restorani i hoteli 0,5 odsto. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...