procena S&P global ratings

Šri Lanki će trebati meseci da restruktuira svoj spoljni dug

NovacSrbijaU fokusuVesti

14.4.2022 19:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Šri Lanki će trebati meseci da restruktuira svoj spoljni dug Šri Lanki će trebati meseci da restruktuira svoj spoljni dug
S&P Global Ratings saopštio je da bi mogli da prođu meseci da Šri Lanka restrukturira svoj spoljni dug, dan nakon što je zemlja objavila... Šri Lanki će trebati meseci da restruktuira svoj spoljni dug

S&P Global Ratings saopštio je da bi mogli da prođu meseci da Šri Lanka restrukturira svoj spoljni dug, dan nakon što je zemlja objavila da neće platiti 51 milijardu dolara (38,87 milijardi funti) koje je pozajmila.

Rečeno je da će se Šri Lanki verovatno dodeliti rejting u stranoj valuti za „selektivno neizvršenje obaveza“ nakon što dobije potvrdu da je propustila isplatu kamatnih kupona koji dospevaju 18. aprila, piše Easterneye.biz.

S&P je saopštio da očekuje da će Šri Lanka propustiti ove isplate, a u međuvremenu je snizio rejting Šri Lanke u stranoj valuti na „CC“, što znači da je veoma osetljiva na neizvršenje obaveza.

Šri Lanka je u utorak objavila da neće platiti svoj spoljni dug dok se bori sa najgorom ekonomskom krizom u istoriji i eskalirajućim protestima koji zahtevaju ostavku vlade.

Akutna nestašica hrane i goriva, kao i dugi dnevni nestanci struje, doveli su do velikih problema 22 miliona ljudi u zemlji u njenom najbolnijem ekonomsko-političkom padu od kada je stekla nezavisnost 1948. godine.

S&P je saopštio da Šri Lanka verovatno neće moći da izvrši brzo restrukturiranje duga.

„Proces restrukturiranja duga Šri Lanke će verovatno biti komplikovan i može potrajati mesecima“, saopštila je agencija za rejting, i dodaje da su pregovori sa MMF-om o uspostavljanju programa reformi i finansiranja u ranoj fazi.

 • SNEZANA

  15.4.2022 #1 Author

  I onako su u vrlo teskoj situaciji I polozaju.

  Odgovori

 • GOCA BG

  16.4.2022 #2 Author

  Kod njih je bas lose…

  Odgovori

 • VANJA

  17.4.2022 #3 Author

  Samo im je to trebalo!

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  17.4.2022 #4 Author

  Kod je i onako lose stanje ….sad jos i ovo

  Odgovori

 • Milisavka

  17.4.2022 #5 Author

  Svakako su u teškoj situaciji

  Odgovori

 • LUKA

  17.4.2022 #6 Author

  Nadam se da ce se izboriti nimalo laka situacija

  Odgovori

 • MAJALG

  17.4.2022 #7 Author

  Svetska banka te i dovede u ovu situaciju sa kamatama i onda stave sapu na tu drzavu, sve je ovo samo igra.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...