do sada je bila glavni put za plaćanje ruskog gasa i nafte

EU će ipak uvesti sankcije i Sberbanci

BankeEUSvetVesti

18.4.2022 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EU će ipak uvesti sankcije i Sberbanci EU će ipak uvesti sankcije i Sberbanci
Evropska unija planira da u sledećem krugu sankcija kazni najvećeg ruskog zajmodavca Sberbank i druge ruske finansijske kompanije, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula... EU će ipak uvesti sankcije i Sberbanci

Evropska unija planira da u sledećem krugu sankcija kazni najvećeg ruskog zajmodavca Sberbank i druge ruske finansijske kompanije, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) za nemački list Bild am Sonntag.

„Dalje gledamo na bankarski sektor, posebno na Sberbanku, koja čini 37 odsto ruskog bankarskog sektora“, rekla je Von der Lajen za Bild am Sonntag, prenosi SEEbiz.

Inače, Sjedinjene Američke Države su ranije u aprilu uvele ‘oštre sankcije’ Sberbanci i još jednom ruskom kreditoru, Alfa banci. Velika Britanija je takođe sankcionisala Sberbanku i obavezala se da će ukinuti sav uvoz ruskog uglja i nafte do kraja 2022. godine.

Ali EU je do sada poštedela Sberbanku i drugog velikog ruskog zajmodavca, Gazprombanku, jer su oni bili glavni putevi za plaćanje ruskog gasa i nafte.

Fon der Lajen je rekla da EU radi na ‘pametnim mehanizmima’ za uključivanje nafte u sledeće sankcije.

U petoj rundi kazni, EU je najavila niz ograničenja, uključujući potpunu zabranu transakcija za četiri banke koje su predstavljale 23 odsto ruskog bankarskog sektora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...