stav bugarske i evropske komisije

Plaćanje gasa u rubljama kršenje ugovora između Bulgargaza i Gazprom Exporta

BiznisEUFirme u fokusuSvetVesti

16.4.2022 13:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Plaćanje gasa u rubljama kršenje ugovora između Bulgargaza i Gazprom Exporta Plaćanje gasa u rubljama kršenje ugovora između Bulgargaza i Gazprom Exporta
Potencijalna plaćanja energenata u rubljama predstavljaju kršenje ugovornih odnosa između Bulgargaza i Gazprom Exporta, stav je Bugarske i Evropske komisije. Kada nastupe određeni rokovi... Plaćanje gasa u rubljama kršenje ugovora između Bulgargaza i Gazprom Exporta

Potencijalna plaćanja energenata u rubljama predstavljaju kršenje ugovornih odnosa između Bulgargaza i Gazprom Exporta, stav je Bugarske i Evropske komisije.

Kada nastupe određeni rokovi dospeća ugovora, isplate se nastavljaju u dolarima, kako to ugovor nalaže, kažu u bugarskom Ministarstvu energetike u vezi sa zahtevom ruske kompanije Gazprom Export, podnetim početkom aprila, za plaćanje isporuka gasa u rubljama.

Ministar energetike Aleksandar Nikolov rekao je da je u toku pravna revizija pisma koje je ruska kompanija poslala sa zahtevom za plaćanje isporuka u rubljama, prenosi Mina.

On je rekao i da s obzirom na trenutnu situaciju u Ukrajini, pregovori sa Gazpromom ne mogu i ne treba da se vode, prenose bugarski mediji.

„Sa trgovinske tačke gledišta u sadašnjim uslovima rata, nestabilnosti cena i trgovinske neizvesnosti, potpisivanje dugoročnog ugovora garantovaće samo netržišne uslove, više cene i dugoročne poteškoće“, rekao je Nikolov.

On je dodao da su njegovo ministarstvo i bugarska vlada preduzeli aktivne akcije za obezbeđivanje prirodnog gasa iz alternativnih izvora.

„Bugarska će moći da iskoristi dostupnost alternativnih snabdevanja prirodnim gasom tokom mogućih budućih pregovora sa Gazpromom o smanjenju cene“, rekao je Nikolov.

  • LJUBIŠA

    16.4.2022 #1 Author

    Čini mi se da je 3. svetski rat bliže nego što mislimo.

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.4.2022 #4 Author

    Videcemo kako ce na kraju da placaju..

    Odgovori

  • MAJA

    17.4.2022 #5 Author

    Naći će se neki rešenje, videćemo

    Odgovori

  • Milovan94

    17.4.2022 #7 Author

    Plaćanje u rubljama je sada jedina opcija

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    17.4.2022 #8 Author

    Novac je sredstvo razmene pa o ma kojoj valuti se radilo, tako da, naći će rešenje.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    18.4.2022 #9 Author

    Vrlo komplikovano situacija za sve evropske zemlje.pa i Bugarsku.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...