Evropa bez dogovora o energetskim sankcijama

Austrija nastavlja da kupuje ruski gas za evre, tvrdi kancelar

EUNovacSvetVesti

15.4.2022 13:08 Autor: Vladimir Jokanović 14

Austrija nastavlja da kupuje ruski gas za evre, tvrdi kancelar Austrija nastavlja da kupuje ruski gas za evre, tvrdi kancelar
Austrijski kancelar Karl Nehamer (Karl Nehammer) rekao je da je tokom ovonedeljne posete Moskvi od ruskog predsednika Vladimira Putina dobio uveravanja da će Austrija... Austrija nastavlja da kupuje ruski gas za evre, tvrdi kancelar

Austrijski kancelar Karl Nehamer (Karl Nehammer) rekao je da je tokom ovonedeljne posete Moskvi od ruskog predsednika Vladimira Putina dobio uveravanja da će Austrija i dalje moći da plaća gas iz Rusije u evrima.

Prema rečima Nehamera, Putin je rekao „da je snabdevanje gasom obezbeđeno i da će Rusija isporučiti ugovorene količine, kao i da se plaćanja mogu nastaviti u evrima“, prenosi Reuters, pozivajući se na DPA. Podsetimo, Moskva je ranije, u odgovoru na sankcije, upozorila Evropu da rizikuje prekid isporuka gasa, ukoliko ga ne bude plaćala u rubljama.

Nehamer se u ponedeljak u Podmoskovlju sastao sa Putinom, a njihov razgovor o napadu Rusije na Ukrajinu opisao je kao „veoma direktan, otvoren i težak“. Austrijski kancelar u prvi mah nije pomenuo da je sa ruskim predsednikom razgovarao o snabdevanjju Austrije gasom.

Austrija dobija 80 odsto svog prirodnog gasa iz Rusije i protivi se ideji Evropske unije o uvođenju embarga na energente iz Rusije, tvrdeći da nije moguće odmah preći na alternativni izvor snabdevanja. Nehamer se usprotivio embargu, navodeći da bi to „značilo da bi (austrijska) industrija i domaćinstva pretrpeli ozbiljnu štetu zbog neisporuke gasa“.

Moskva je praktično ostavila mogućnost evropskim kupcima da gas plaćaju u evrima, tako što bi polagali uplate u evrima Gazprombanci, koja bi onda kupovala rublje u njihovo ime i uplaćivala novac u ruskoj valuti izvozniku gasa, Gazpromu. Ovo rešenje omogućava Austriji (i ostalima iz EU) da praktično nastave plaćanje u evrima.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je Nemačku i Mađarsku da blokiraju napore EU za uvođenje embarga na uvoz ruskih energenata, od čega Rusija, prema njegovim rečima, može da zaradi 326 milijardi dolara ove godine, prenosi BBC.

„Neki naši prijatelji i partneri razumeju da je došlo drugačije vreme, da više nije pitanje posla i novca. Ovo je pitanje opstanka. SAD, Velika Britanija i neke zemlje EU pokušavaju da nam pomognu i pomažu nam, ali pomoć nam je potrebna što pre. Kjučna reč je – sada“, rekao je Zelenski.

Iako je EU najavila da će ove nedelje razmatrati dalje energetske sankcije protiv Rusije, odnosno zabranu uvoza nafte, pa i gasa, nema naznaka da će biti reči o tome. Razlog tome mogu biti uveravanja sa više strana, uključujući OPEC, da trenutno ne postoji način da se ruska nafta zameni nekom drugom, a situacija sa zamenom ruskog gasa još je nepovoljnija.

  • GOCA BG

    15.4.2022 #1 Author

    Svi su u problemu,svi zavise od Rusije,a hoce nove sankcije da im uvedu…sta je pozadina !?

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    16.4.2022 #2 Author

    Kao što vidimo Rusija je u svojoj politici korektna. Normalno poštujući svoje interese ali veću štetu bi pretrpela. Evropa nego Rusija.

    Odgovori

  • MARA

    16.4.2022 #3 Author

    Svako gleda svoj interes..

    Odgovori

  • Bella

    16.4.2022 #4 Author

    Nek kupuju dok mogu

    Odgovori

    • LEPOSAVA

      17.4.2022 #5 Author

      Tako je nek kupuju dok im ne zabrane…svi se snalaze

      Odgovori

  • Ika

    16.4.2022 #6 Author

    S jedne strane sankcija, a sa druge saradjuju, ko je ovde lud?

    Odgovori

  • STRELAC

    16.4.2022 #7 Author

    Pametno

    Odgovori

  • MAJALG

    17.4.2022 #8 Author

    Sve je ovo dogovoreno izmedju Pitina i premiera austrije, tako da ne iznenadjuje ova vest.

    Odgovori

  • VANJA

    17.4.2022 #9 Author

    Tako i treba!

    Odgovori

  • FRUIT04

    17.4.2022 #10 Author

    Ne moze se bez Rusije, sve je interes pa I rat.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    17.4.2022 #11 Author

    Šta se dešava izmedju njih? Čudno da i dalje mogu kupovati evrima…

    Odgovori

  • Emilija

    18.4.2022 #12 Author

    Bez Rusije nista

    Odgovori

  • BOLEK

    31.5.2022 #13 Author

    Svako ko moze neka kupuje

    Odgovori

  • BOLEK

    31.5.2022 #14 Author

    treba se na vreme sve obezbediti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...