Austrijski kancelar Nehamer posle posete Rusiji

Embargo na ruski gas trenutno nije moguć – biće potrebno vreme

EUU fokusuVesti

14.4.2022 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Embargo na ruski gas trenutno nije moguć – biće potrebno vreme Embargo na ruski gas trenutno nije moguć – biće potrebno vreme
Austrijski kancelar Karl Nehamer (Karl Nehammer) rekao je da isključivanje ruskog gasa trenutno „nije moguće“ i da Evropska unija mora da pronađe sankcije koje... Embargo na ruski gas trenutno nije moguć – biće potrebno vreme

Austrijski kancelar Karl Nehamer (Karl Nehammer) rekao je da isključivanje ruskog gasa trenutno „nije moguće“ i da Evropska unija mora da pronađe sankcije koje će više da pogode Rusiju nego nju samu.

„Austrija nije usamljena sa ovim argumentom protiv embarga na gas. A sa druge strane, Austrija stoji čvrsto uz druge članice EU kada se radi o sankcijama protiv Rusije. Ali sankcije moraju da pogode više Rusiju nego EU“, kazao je Nehamer za CNN. On je dodao da se o nafti već diskutuje u Evropskoj komisiji i Evropskom savetu, prenosi N1.

„Pitanje gasa je odvojeno, to nije samo austrijski stav, to je takođe stav i Nemačke, Mađarske ili Bugarske, na primer, jer mi zavisimo od gasa. Naše industrije zavise od gasa. I zato moramo da odlučimo o sankcijama koje će pogoditi Rusiju više nego nas“, istakao je austrijski kancelar.

Na pitanje da li embargo na gas može da podeli EU, Nehamer je kazao da u to ne veruje.

„Odlučili smo zajednički o sankcijama protiv Rusije, a one koje smo već doneli su oštre i jake. I odlučićemo o novim sankcijama protiv Rusije jer želimo da pokažemo da postoji jedinstvo u EU, da ovaj rat mora da se okonča“, kazao je on.

Na pitanje da li EU može da učini više ako tekuće sankcije ne zaustave ruskog predsednika Vladimira Putina, austrijski kancelar je poručio da treba da razmišljaju o sankcijama na „inteligentniji način“.

„Znate, postoji odluka u EU da pokušamo sve da postanemo nezavisni od ruskog gasa, i to je sigurno i želja Austrije. Ali trenutno nije moguće. Biće potrebno vreme“, ocenio je Nehamer.

EU je prošle sedmice odlučila da zabrani uvoz ruskog uglja kao deo novog paketa sankcija.

Ranije danas je portparol nemačke vlade kazao da je Nemačka preduzela mere da smanji zavisnost od ruskih energenata, ali trenutno nastavlja da se protivi momentalnoj zabrani uvoza ruskog gasa ili nafte.

Nehamer je imao susret licem u lice sa Putinom u ponedeljak, što je prvi susret nekog zapadnog zvaničnika od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Nehamer je tom prilikom ukazao na ruske zločine u Ukrajini tokom „teškog“ i neprijateljskog sastanka.

  • MAJALG

    17.4.2022 #1 Author

    Normalno da nece uvesti embargo kada su svesni da bi nastao totalni kolaps u EU.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...