Iznenadna poseta Moskvi

Austrijski kancelar nasamo u razgovoru sa Putinom

EUSvetVesti

11.4.2022 13:44 Autor: Vladimir Jokanović 5

Austrijski kancelar nasamo u razgovoru sa Putinom Austrijski kancelar nasamo u razgovoru sa Putinom
Najava posete austrijskog kancelara Karla Nehamera (Karl Nehammer) Moskvi u ponedeljak, primljena je u javnosti sa iznenađenjem. Nehamer se našao na meti otvorenih kritika... Austrijski kancelar nasamo u razgovoru sa Putinom

Najava posete austrijskog kancelara Karla Nehamera (Karl Nehammer) Moskvi u ponedeljak, primljena je u javnosti sa iznenađenjem. Nehamer se našao na meti otvorenih kritika istočnoevropskih prestonica, pre svih Kijeva, dok austrijski analitičari ocenjuju da to nije dobar potez i da će korist od posete imati ruski predsednik Vladimir Putin.

Austrija želi da Putinu „razjasni stvarnost“, Nehamer želi da promoviše dijalog između Ukrajine i Rusije, prenosi austrijski Kronen Zeitung. Šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenberg) rekao je u prilog kancelarove posete da „svaki glas koji Putinu jasno stavlja do znanja kako zaista izgleda stvarnost izvan zidina Kremlja nije uzaludan“.

Nehamer je u subotu posetio Kijev, a nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim on je rekao da je Austrija neutralna u vojnom smislu, ali da ima „jasan stav u vezi sa agresivnim ratom Rusije protiv Ukrajine“.

„Austrija je osudila rusku invaziju na Ukrajinu i podržava evropske sankcije Moskvi. Istovremeno, Austrija je neutralna država koja tradicionalno pokušava da održi bliske odnose sa Rusijom i ne ulazi u NATO“, objasnio je Nehamer.

Slobodarska partija Austrije (FPO), koja tradicionalno gaji prorusku poziciju, ocenila je da strategija austrijske vlade od početka rata u Ukrajini nije dobro osmišljena. Prema ovoj opozicionoj partiji, trećoj po snazi u austrijskom parlamentu, Beč je doveo u pitanje svoju neutralnost uvođenjem sankcija Rusiji i demonstracijama solidarnosti sa Ukrajinom.

Putin i Nehamer će se sastati nasamo. „Poseta je koordinirana tako da će biti samo razgovor jedan na jedan, bez medija, a posle neće biti susreta sa novinarima“, potvrdio je Šalenberg, prenose RIA Novosti. Moskva je potvrdila dolazak Nehamera i njegov sastanak sa ruskim predsednikom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da će sastanak dvojice lidera biti zatvoren i da će biti održan bez protokolarnih snimaka početka i bez završnih izjava za novinare. Odgovarajući na pitanje zašto je planiran takav format sastanka i koja je svrha posete austrijskog kancelara, Peskov je rekao da je Beč insistirao na zatvorenom formatu.

„Razgovor će biti o situaciji oko Ukrajine. Sva ostala pitanja verovatno je bolje uputiti austrijskoj strani. Glavna tema će biti stanje stvari oko Ukrajine. S druge strane, pitanje gasa ne može se isključiti iz diskusije, jer je ova tema veoma relevantna za austrijsku stranu“, neveo je Peskov, odgovarajući na pitanje da li će biti reči o plaćanju ruskog gasa u rubljama.

  • TATJANA

    11.4.2022 #1 Author

    Bar da dodje do nekog pomaka iz ove situacije

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.4.2022 #2 Author

    Kad nije za siru javnost,onda je u pitanju nesto ozbiljnije..

    Odgovori

  • IVAN

    11.4.2022 #3 Author

    Nista on ne moze da uradi.

    Odgovori

  • TINA

    13.4.2022 #5 Author

    Ko zna sta ce da pricaju, cim nije za javnost

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...