Mađarska protiv mešanja EU u energetsko snabdevanje

Budimpešta spremna da ruski gas plaća rubljama

EUVesti

7.4.2022 12:09 Autor: Vladimir Jokanović 5

Budimpešta spremna da ruski gas plaća rubljama Budimpešta spremna da ruski gas plaća rubljama
Mađarska je saopštila da je spremna da ruski gas plaća rubljama, odudarajući od stava Evropske unije koja zagovara jedinstven front u suprotstavljanju zahtevu Moskve... Budimpešta spremna da ruski gas plaća rubljama

Mađarska je saopštila da je spremna da ruski gas plaća rubljama, odudarajući od stava Evropske unije koja zagovara jedinstven front u suprotstavljanju zahtevu Moskve za plaćanje u ruskoj nacionalnoj valuti. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će Budimešta plaćati gas rubljama ukoliko to Rusije zatraži od nje.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto (Péter Szijjártó) ranije je rekao da vlasti EU nemaju „nikakvu ulogu“ u sporazumu o snabdevanju gasom sa Rusijom, koji je zasnovan na bilateralnom sporazumu između mađarske državne kompanije MBM i ruskog Gazproma, prenosi Reuters.

Namera Evropske komisije „da postoji neka vrsta zajedničkog odgovora zemalja koje uvoze ruski gas“ nije smatrana neophodnom, rekao je Sijarto, dodajući da su zemlje pojedinačno potpisale bilateralne ugovore. „I niko nema pravo da kaže da treba da menjamo sopstveni ugovor“, istakao je Sijarto.

Mađarska je jedna od država članica EU koje se protive energetskim sankcijama Moskvi kao odgovor na invaziju Ukrajine, koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“. Orban, koji ima dobre poslovne odnose sa Moskvom, u nedelju je četvrti put zaredom pobedio na izborima, dobrim delom zahvaljujući obećanju da će sačuvati sigurnost snabdevanja gasom za mađarska domaćinstva.

Budimpešta se u velikoj meri oslanja na uvoz ruskog gasa i nafte. Mađarska je prošle godine potpisala novi dugoročni ugovor o snabdevanju gasom prema kojem očekuje da će joj Gazprom isporučivati 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Mađarska i dalje odbija da podrži ekonomske sankcije Rusiji u oblasti energetike.

  • Milovan94

    7.4.2022 #1 Author

    Svaka čast Madjarima.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    7.4.2022 #2 Author

    Lojalnost pa sve ostalo, pohvalno zaista.

    Odgovori

  • MAJALG

    10.4.2022 #3 Author

    Svaka cast Orbanu, pokazuje da njegova rec ima tezinu i da se ne plase EU.

    Odgovori

  • STRELAC

    10.4.2022 #4 Author

    Madjari imaju ugovor sa Rusima na 10 godina,stite svoje interese,tako i treba.

    Odgovori

  • VANJA

    10.4.2022 #5 Author

    Lepo od njih!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...