Države EU o kupovini ruskog gasa

Slovačka ipak nije spremna da plaća u rubljama

EUSvetVesti

4.4.2022 09:02 Autor: Vladimir Jokanović 3

Slovačka ipak nije spremna da plaća u rubljama Slovačka ipak nije spremna da plaća u rubljama
Slovačka će dejstvovati u skladu sa Evropskom unijom protiv ruskog zahteva za plaćanje gasa u rubljama, saopštio je premijer Eduard Heger. Ministar ekonomije Slovačke... Slovačka ipak nije spremna da plaća u rubljama

Slovačka će dejstvovati u skladu sa Evropskom unijom protiv ruskog zahteva za plaćanje gasa u rubljama, saopštio je premijer Eduard Heger. Ministar ekonomije Slovačke Ričard Sulik (Richard Sulik) rekao je ranije da njegova zemlja ne može da bude odsečena od tokova ruskog gasa, kao i da je spremna da gas plaća u rubljama, premda podržava zajednički stav Evropske unije.

Slovačka 85 odsto gasa uvozi iz Rusije, a budući da Moskva zahteva od zemalja EU da gas plaćaju isključivo u rubljama, Bratislava je spremna da ispuni taj uslov. Evropska komisija saopštila je u petak da evropske kompanije koje imaju ugovore o snabdevanju koji predviđaju plaćanje u evrima i dolarima, ne bi trebalo da prihvate ruski zahtev, prenosi Reuters.

„U ovoj situaciji jedinstvo je ključno i mi insistiramo na poštovanju uslova ugovora i plaćanja u evrima“, napisao je Heger u postu na Facebooku. Prethodno je ministar ekonomije izjavio:

„Protok gasa ne sme da stane. Ako postoji uslov da se plaća u rubljama, onda ćemo da plaćamo u rubljama“, rekao je Sulik za nacionalnu televiziju. On je dodao da će Slovačka nastaviti da radi na zajedničkom pristupu sa EU.

Slovačka vlada je saopštila da je državna gasna kompanija SPP platila martovsku fakturu za gas u evrima, kako je bilo predviđeno ugovorom. Sulik je naveo da zemlja ima još šest nedelja da pronađe rešenje do sledeće naplate 20. maja. Sulik je svoj predlog nazvao pragmatičnim, ističući da se Slovačka trudi da smanji svoju zavisnost od uvoza gasa iz Rusije.

Istovremeno, EU se suočava sa drastičnim porastom cena energenata i mogućnošću prestanka uvoza ruskog gasa. Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht (Christine Lambrecht) rekla je u nedelju da bi EU trebalo da razgovara o prekidu uvoza gasa iz Rusije. Litvanija je prva zemlja EU koja je prestala da uvozi ruski gas, a isto su najavile i Letonija i Estonija.

  • TATJANA

    4.4.2022 #1 Author

    Slovaci da se dogovore kako ce placati pa onda da izadju u javnost sa izjavama

    Odgovori

  • STRELAC

    4.4.2022 #2 Author

    Kako kazu veliki tako ce biti…Slovacka je ipak mala zemlja i mora da se povinuje odlukama vecih,a i nemaju Orbana da prkosi odlukama Nemacke i Francuske.

    Odgovori

  • MAJALG

    10.4.2022 #3 Author

    Ma placace u rubljima, samo moraju da izadju u javnost sa stavom da nece placati.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...