OPEC odgovorio Evropskoj uniji

Nemoguće je nadoknaditi rusku naftu

EUNovacSvetVesti

12.4.2022 13:39 Autor: Vladimir Jokanović 5

Nemoguće je nadoknaditi rusku naftu Nemoguće je nadoknaditi rusku naftu
OPEC je poručio Evropskoj uniji da bi sadašnje i buduće sankcije Rusiji mogle da dovedu do jednog od najgorih šokova u snabdevanju naftom i... Nemoguće je nadoknaditi rusku naftu

OPEC je poručio Evropskoj uniji da bi sadašnje i buduće sankcije Rusiji mogle da dovedu do jednog od najgorih šokova u snabdevanju naftom i da bi bilo nemoguće zameniti te količine. Generalni sekretar OPEC Mohamed Barkindo rekao je to u ponedeljak na sastanku sa zvaničnicima EU.

„Bilo bi gotovo nemoguće nadoknaditi gubitak u ovoj skali“, rekao je Barkindo, prenosi Russia Today, pozivajući se na Bloomberg. Prema njegovim rečima, zbog sankcija svet može da se suoči sa gubitkom ruskog izvoza nafte i drugih derivata do sedam miliona barela dnevno.

Zvaničnici EU održali su u Beču sastanak sa predstavnicima OPEC usled poziva toj organizaciji da poveća proizvodnju, jer EU razmatra potencijalni embargo na uvoz nafte iz Rusije. „Uzimajući u obzir trenutne izglede potražnje bilo bi skoro nemoguće zameniti gubitak u tom obimu veličine“, rekao je Barkindo, prema kopiji njegovih govora u koju je uvid imao Reuters.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je da eventualno odbijanje EU da uvozi ruske energente ne bi zaustavilo ruske vojne operacije u Ukrajini. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je ranije da SAD pokušavaju da preuzmu deo evropskog energetskog tržišta.

OPEC se mesecima odupire pozivima SAD i Međunarodne agencije za energetiku da pojača proizvodnju sirove nafte kako bi uticao na smanjenje cena. EU je takođe zatražila isto od OPEC na sastanku u Beču. Barkindo je međutim naveo da je trenutna nestabilnost tržišta rezultat „nefundamentalnih faktora“ izvan kontrole OPEC, što je protumačeno kao njegov negativan odgovor na evropski zahtev.

  • Milovan94

    12.4.2022 #1 Author

    Logično je da ruska nafta nema alternativu

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.4.2022 #2 Author

    Naravno da je nemoguce,ko uopste misli drugacije?!

    Odgovori

  • TINA

    13.4.2022 #3 Author

    Moze samo da se misli drugacije, ali cinjenice su tu

    Odgovori

  • STRELAC

    13.4.2022 #4 Author

    Samo neka traze alternativu…

    Odgovori

  • MAJALG

    17.4.2022 #5 Author

    To je samo cinjenicno stanje, ne treba biti previse pametan da se shvati koliko je svet zavisan od Ruskih energenata.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...