Krupni potezi na tržištu "crnog zlata"

Bajden najavio oslobađanje nafte iz strateških rezervi, OPEC+ i dalje uzdržan

SvetVesti

31.3.2022 15:16 Autor: Vladimir Jokanović 7

Bajden najavio oslobađanje nafte iz strateških rezervi, OPEC+ i dalje uzdržan Bajden najavio oslobađanje nafte iz strateških rezervi, OPEC+ i dalje uzdržan
Zemlje članice organizacije OPEC+ odlučile su da se pridržavaju postojećeg plana povećanja dnevne proizvodnje nafte, pa su tako na sastanku u četvrtak odlučile da... Bajden najavio oslobađanje nafte iz strateških rezervi, OPEC+ i dalje uzdržan

Zemlje članice organizacije OPEC+ odlučile su da se pridržavaju postojećeg plana povećanja dnevne proizvodnje nafte, pa su tako na sastanku u četvrtak odlučile da svakog dana u maju proizvode za 432.000 barela nafte više nego u aprilu. Članice OPEC+ odolele su snažnim spoljnim pritiscima, pre svega iz Sjedinjenih Američkih Država, da proizvode još više kako bi uticale na smanjenje cena nafte.

Sastanak ministara OPEC+ trajao je 13 minuta, a o dodatnom povećanju dnevne proizvodnje nije se ni raspravljalo, prenosi Bloomberg. Umesto toga, samo je potvrđen plan o mesečnom povećanju koji je na snazi od prošlog leta.

Ministri OPEC+ ranije su ocenili da su visoke cene nafte posledica geopolitičkih tenzija, a ne manjka ponude.

OPEC+ upozorio je da će globalna ekonomija zadobiti veliki udarac zbog produženog sukoba u Ukrajini. „Očekuje se da će opadati raspoloženje potrošača i biznisa ne samo u Evropi, već i u ostatku sveta, kada se uzme u obzir inflatorni uticaj koji je sukob već izazvao“, prenosi Reuters.

Cene sirove nafte ipak su opale u četvrtak posle podne (CET), i to za više od pet odsto. Razlog je izjava američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da razmatra plan za oslobađanje milion barela nafte dnevno iz strateških rezervi u trajanju od 180 dana. Dodavanjem značajne količine nafte na globalno tržište, SAD bi mogle da utiču na slabljenje cena.

Nakon izveštaja o Bajdenovoj nameri, referentna nafta Brent pojeftinila je za oko šest dolara, pa je njena cena pala na oko 107,50 dolara za barel. Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) takođe je pala za oko šest dolara na 101,80 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, OilPrice.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...