Pesimističke prognoze za naredni period

Rat će rusku proizvodnju nafte oboriti za milion barela dnevno

AnalizaBerzaNovacSvetU fokusuVesti

30.3.2022 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rat će rusku proizvodnju nafte oboriti za milion barela dnevno Rat će rusku proizvodnju nafte oboriti za milion barela dnevno
Cena nafte bi trebalo da poraste do nivoa od 120 dolara po barelu jer ukrajinski sukob potresa energetska tržišta, predviđa Martijn Rats (Martijn Rats),... Rat će rusku proizvodnju nafte oboriti za milion barela dnevno

Cena nafte bi trebalo da poraste do nivoa od 120 dolara po barelu jer ukrajinski sukob potresa energetska tržišta, predviđa Martijn Rats (Martijn Rats), glavni strateg za berzansku robu finansijske kompanije Morgan Stanley, piše magazin „Nedelja“ Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, a prenosi list Danas.

Prema Ratsovim rečima cene sirove nafte će se nakon toga spustiti na 100 dolara po barelu i na tom nivou će se održati tokom cele 2023. godine.

Rat će rusku proizvodnju nafte oboriti za oko milion barela dnevno, jer se zemlja bori da pronađe kupce za svoje energente. Iako evropske vlade nisu pratile Sjedinjene Američke Države (SAD) u zabrani uvoza ruskih energenata, mnoge kompanije sa starog kontinenta izbegavaju ruske snabdevače, primetio je Rats.

„Predstojeći period od 12 do 18 meseci sa povišenim cenama je prilično verovatan. Nafta tipa Brent konstantno će vredeti oko 120 dolara po barelu do trećeg kvartala tekuće godine, usled nižih nivoa ruske ponude“, istakao je Rats dodavši da bi cene mogle ići još više, ako Evropa zabrani uvoz ruskih energenata i iranski nuklearni sporazum propadne.

Trgovački gigant Trafigura je pak prognozirao da će cene sirove nafte potencijalno dostići 150 dolara po barelu.

Cena brenta, ključnog međunarodnog referentnog merila vrednosti nafte, skočila je na 14-godišnji maksimum od 139 dolara po barelu ranije u martu, nakon što je godinu počela na oko 79 dolara.

  • FLAME

    30.3.2022 #1 Author

    Ona će sada da ima strmoglavi pad, gde će svi da se iznenade i vrlo obogate, ko trguje na berzi nnjom. Ali isto tako će ponovo da skoči i zato je rizična za trgovanje trenutno. Jer svi misle da će da raste, ali opet mora i da padne mnogo u jednom momentu a to bi trebalo da bude sada negde kako tvrde svetski analitičari, a i logično kada se razmišlja, tako je. Mada se ona neće stabilizovati josš sigurno toliko koliko i piše na biznisu. Mada ona nikada nije bila stabilna. Ali trenutno najbolji i najrizičniji finansijski instrument. Ali ko reskira taj profitira 🙂

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.3.2022 #2 Author

    Videcemo cija prognoza je tacnija…

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.3.2022 #3 Author

    To cemo tek da vidimo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...