Zalihe članica OECD na najnižem nivou od 2014. godine

Cene nafte naglo pale nakon mirovnih pregovora

SvetVesti

29.3.2022 10:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Cene nafte naglo pale nakon mirovnih pregovora Cene nafte naglo pale nakon mirovnih pregovora
Cene nafte pale su u ponedeljak na međunarodnim tržištima ispod 115 američkih dolara, jer je zatvaranje velikog finansijskog centrg Šangaja podstaklo zabrinutost za kinesku... Cene nafte naglo pale nakon mirovnih pregovora

Cene nafte pale su u ponedeljak na međunarodnim tržištima ispod 115 američkih dolara, jer je zatvaranje velikog finansijskog centrg Šangaja podstaklo zabrinutost za kinesku tražnju.

Na londonskom tržištu cena barela je bila 5,97 dolara niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 114,68 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 5,93 dolara nižoj ceni, od 107,97 dolara.

U trenutku pisanja ovog izveštaja, cene registrovale su dalji pad, jer je WTI nafta na nivou od 106,3 dolara po barelu, a Brent na 112,9 dolara po barelu, prema agregatoru OilPrice.  

Naknadno, u popodnevnim časovima po evropskom vremenu, cena nafte zabeležila je nagli pad. WTI sirova nafta pala je ispod 100 dolara po barelu, odnosno na 99,5 dolara, dok je Brent na 105,9 dolara.

Trgovci su se na početku sedmice fokusirali na Šangaj, veliki kineski finansijski centar, koji je u ponedeljak uveo zatvaranje zbog registrovanog povećanja broja zaraženih korona virusom, i to za 26 miliona stanovnika u dve faze, prenosi Mina.

„Taj potez pojačava, između ostalog, strahovanja da će kineska stroga nulta tolerancija na Covid-19 dovesti do ponovnog uvođenja zatvaranja u ključnim poslovnim centrima”, rekao je analitičar Commerzbank, Karsten Frič (Carsten Fritsch).

Analitičar SEB banke, Bjarne Šildrop (Bjarne Schieldrop), rekao je da se očekuje da će zbog toga potražnja za naftom u Kini, najvećem globalnom uvozniku sirove nafte, biti 800.000 barela dnevno manja u aprilu u poređenju s ‘normalnim’ vrednostima.

Kočnica cenama bila je i najava mirovnih pregovora Rusije i Ukrajine koji bi, prema Kremlju, mogli početi danas u Turskoj.

Sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+) biže održan u četvrtak, a razgovaraće se o planiranom povećanju proizvodnje za 432.000 barela dnevno.

OPEC+ uporno otklanja pozive da pojača proizvodnju i time ublaži problem nedovoljnog snabdevanja.

„Tržištu preti manjak u snabdevanju, jer će ruska nafta u aprilu teško naći kupce na fizičkom tržištu“, upozoravaju analitičari.

U martu je snabdevanje bilo uobičajeno, jer je većina ruske nafte kupljena ugovorima koji su sklopljeni pre invazije Rusije na Ukrajinu.

Veliki kupci ruske nafte, poput Indije i Kine, kupuju je i dalje, a mogla bi im se pridružiti i indonežanska državna energetska firma PT Petramina.

„Očekuje se da će u aprilu biti izgubljeno 2,5 miliona barela ruske nafte i proizvoda dnevno“, rekao je Šildrop i dodao da će nestašica dizela podstaći potražnju za lakom naftom iz Severnog mora.

Zalihe članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) na najnižem su nivou od 2014. godine.

Kako bi ublažile problem u vezi sa snabdevanjem, Sjedinjene Američke Države bi na tržište mogle izbaciti još barela iz strateških rezervi, ali to bi moglo biti ograničeno jer su zalihe već niske.

OPEC je odvojeno objavio da je cena barela korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 115,99 dolara, što znači da je pala 2,73 diolara u odnosu na prethodni radni dan.

  • Milovan94

    29.3.2022 #1 Author

    Samo neka nastave da padaju, to će biti bolje za nas.

    Odgovori

  • SNEZANA

    29.3.2022 #3 Author

    Rusija vuce sve konce…

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.3.2022 #4 Author

    Kako politika kroji svaki dan drugacije kada je nafta u pitanju…

    Odgovori

  • MAJALG

    29.3.2022 #5 Author

    Sve je ovo igra Amerike kako bi prodala svoj proizvod u ovom slucaju naftu, toliko prljavo igraju da se preko jadnog naroda Ukrajine bore za licnu prevlast u svetu.

    Odgovori

  • DUSA

    17.3.2024 #6 Author

    Kod nas nece biti bolje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...