Nastavak nestabilnosti na naftnom tržištu

Investitori zabrinuti zbog rata i poremećaja snabdevanja

SvetVesti

24.3.2022 09:01 Autor: Vladimir Jokanović 3

Investitori zabrinuti zbog rata i poremećaja snabdevanja Investitori zabrinuti zbog rata i poremećaja snabdevanja
Cene nafte porasle su u sredu za više od pet odsto nakon što su poremećaji u izvozu ruske i kazahstanske nafte dodatno zabrinuli investitore.... Investitori zabrinuti zbog rata i poremećaja snabdevanja

Cene nafte porasle su u sredu za više od pet odsto nakon što su poremećaji u izvozu ruske i kazahstanske nafte dodatno zabrinuli investitore. Reč je o najavljenom remontu naftovoda CPC od Kaspijskog jezera do Crnog mora, zbog kvara izazvanog olujnim nevremenom, kako navode ruski izvori.

Naftovod CPC je značajna linija snabdevanja globalnog tržišta sa protokom oko 1,2 miliona barela nafte dnevno, prenosi Reuters. Situacija u vezi sa teškim sankcijama Rusiji zbog napada na Ukrajinu povećava zabrinutost tržišta, kao i mogućnost da će se zemlje Evropske unije priključiti naftnom embargu na uvoz ruske nafte.

Cena fjučersa nafte Brent porasla je u sredu za 6,12 dolara ili 5,3 odsto na 121,60 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta WTI poskupela za 5,66 dolara ili 5,2 odsto na 114,93 dolara po barelu. Cene su blago pale u četvrtak ujutru (CET), za manje od jedan procenat, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Rusija izvozi 4-5 miliona barela sirove nafte dnevno, što je čini drugim najvećim svetskim izvoznikom, iza Saudijske Arabije. Analitičari imaju veoma različite procene o tome koliko ruske nafte će ubuduće stizati na tržište. Prema procenama Međunarodne energetske agencije (IEA) de facto zabrana kupovine ruske nafte mogla bi da prepolovi njeno učešće na tržištu.

Zemlje članice EU i dalje su podeljene oko toga da li da zabrane uvoz ruske sirove nafte i naftnih derivata nakon što su Velika Britanija, Kanada i SAD prekinule kupovinu. Očekuje se da će američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) najaviti nove sankcije u Briselu na sastanku sa evropskim liderima.

Nastavak rata u Ukrajini, kao i odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da zemlje EU ubuduće plaćaju ruski gas u rubljama, samo pojačavaju neizvesnost na tržištu energenata i nagoveštavaju nastavak međusobnog ekonomskog iscrpljivanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...