Nastavljena nestabilnost cena na tržištu "crnog zlata"

Nafta opet poskupela

EUSvetVesti

22.3.2022 08:52 Autor: Vladimir Jokanović 4

Nafta opet poskupela Nafta opet poskupela
Cene nafte nastavile su u utorak ovonedeljni rast nakon što je Evropska unija počela da razmatra embargo na uvoz ruske nafte. Očekuje se da... Nafta opet poskupela

Cene nafte nastavile su u utorak ovonedeljni rast nakon što je Evropska unija počela da razmatra embargo na uvoz ruske nafte. Očekuje se da bi odluka mogla da bude doneta kasnije ove nedelje kada predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) dolazi u Brisel zbog samita NATO, G7 i EU.

U razmatranju novih sankcija EU prema Rusiji, a u pitanju je peti paket, postoje predlozi da se one prošire na energetski sektor, kako predlaže Litvanija i još neke zemlje. Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis najavio je da će EU razgovarati o nafti jer je „prilično lako zamenjiva“ i puni ruski budžet, prenosi Business Standard.

Ruski napad na Ukrajinu gurnuo je globalno tržište nafte u nestabilnost i rezultirao je sankcijama bez presedana koje su SAD, EU i saveznici uveli protiv Moskve. To je direktno uticalo na rast cene Brent nafte na oko 140 dolara za barel početkom marta, da bi pre nedelju dana njena cena pala ispod 100 dolara za barel.

Prema oceni analitičara, neizvesnost ruske ponude verovatno će i dalje uticati na nestabilnost tržišta i rast cena. Za razliku od SAD i Velike Britanije, EU nije uvela zabranu uvoza nafte iz Rusije, pre svega zbog protivljenja Nemačke, ali i Mađarske. Rusija je zapretila da bi mogla da obustavi isporuke gasa Evropi u slučaju da bude uveden naftni embargo.

Cene nafte porasle su u utorak ujutru (CET) za više od dva odsto, pa se tako severnomorskom naftom Brent trgovalo po ceni višoj od 118 dolara za barel. Istovremeno, američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) poskupela je na više od 114 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, OilPrice.

  • ZVE84

    22.3.2022 #1 Author

    Igranka bez prestanka…. Ali na čiju štetu?!

    Odgovori

  • MAJALG

    22.3.2022 #2 Author

    Mislim da u narednom peridou necemo pricati o pojeftinjenju nego samo o skoku cene nafte.

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.3.2022 #3 Author

    Kao sto smo i komentarisali pre nekoliko dana…

    Odgovori

  • MARKO7

    8.6.2022 #4 Author

    Pa ovo smo svi realno i očekivali…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...