Zabrinutost zbog nesigurnog snabdevanja tržišta

Nafta opet naglo poskupela

SvetVesti

18.3.2022 08:32 Autor: Vladimir Jokanović 6

Nafta opet naglo poskupela Nafta opet naglo poskupela
Cena referentne nafte Brent porasla je više od osam odsto do petka ujutru (CET) nakon zabrinjavajućeg upozorenja Međunarodne agencije (IEA) za energiju o izgledima... Nafta opet naglo poskupela

Cena referentne nafte Brent porasla je više od osam odsto do petka ujutru (CET) nakon zabrinjavajućeg upozorenja Međunarodne agencije (IEA) za energiju o izgledima za energetsko tržište, koje bi moglo da se nađe u krizi snabdevanja zbog ukrajinske krize.

Oko tri miliona barela ruske sirove nafte dnevno moglo bi da bude isečeno sa globalnih tržišta, što prema oceni IEA, preti da postane „najveća kriza snabdevanja u decenijama“, prenosi Financial Times. „Izgledi velikih poremećaja ruske proizvodnje nafte prete da izazovu globalni šok u snabdevanju naftom“, saopštila je IEA.

Nafta Brent poskupela je za oko 8,8 odsto do zatvaranja trgovačke sesije u četvrtak uveče dostigavši cenu od 106,64 dolara po barelu, dok je cena američke sirove nafta WTI (West Texas Intermediate) porasla na 102,98 dolara za barela posle poskupljenja od 8,4 odsto. Cena WTI nastavila je rast u petak ujutru, kada je premašila vrednost od 106 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Cena međunarodno referentne nafte Brent varira od početka napada Rusije na Ukrajinu pre tri nedelje. Početkom marta popela se na blizu 140 dolara po barelu zbog zabrinutosti usled poremećaja u snabdevanju izazvanih antiruskim sankcijama, dok je početkom tekuće nedelje njena cena pala ispod 100 dolara za barel.

  • IVAN

    18.3.2022 #1 Author

    Danas petak skače cena goriva i kod nas.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    18.3.2022 #2 Author

    dugo će trajati nestabilna cena nafte na sv tržištu
    velike su turbulencije na globalnom nivou proći će mnogo vremena dok se tržište ne vrati u normalu

    Odgovori

  • STEFAN

    18.3.2022 #3 Author

    Jao pa ovo je bas iznenada

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    19.3.2022 #4 Author

    Zanima me dokle će se pomerati granica poljuljanog standarda.

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #5 Author

    Rusija nikom ništa nije obustavila, ostali se samo glupiraju

    Odgovori

  • MARIJANA

    20.3.2022 #6 Author

    Ovo sa povecanjem, pa smanjenjem cena pa onda odmah povecanjem je stvarno nenormalno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...