Nestabilnost na tržištu nafte

Nagoveštaj povećanja proizvodnje oborio cene

SvetVesti

10.3.2022 08:42 Autor: Vladimir Jokanović 3

Nagoveštaj povećanja proizvodnje oborio cene Nagoveštaj povećanja proizvodnje oborio cene
Cene nafte u četvrtak ponovo su u padu, nakon što je u sredu došlo do velikog preokreta na naftnom tržištu posle nagoveštaja da bi... Nagoveštaj povećanja proizvodnje oborio cene

Cene nafte u četvrtak ponovo su u padu, nakon što je u sredu došlo do velikog preokreta na naftnom tržištu posle nagoveštaja da bi OPEC+ mogao da poveća proizvodnju, kao i odbijanja Evropske unije da se pridruži američkim sankcijama na uvoz nafte iz Rusije.

Ambasador UAE u Vašingtonu Jusef al Otaiba rekao je da njegova zemlja „favorizuje povećanje proizvodnje i da će ohrabriti OPEC da razmotri veće nivoe proizvodnje“. Njegova izjava došla je nakon što su UAE i Saudijska Arabija odbacile poziv američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da povećaju produkciju, prenosi OilPrice.

Za UAE i Saudijsku Arabiju veruje se da imaju rezervne kapacitete, a Bajdenov poziv usledio je nakon što su SAD uvele zabranu na uvoz energenata iz Rusije, zbog njene vojne intervencije u Ukrajini. UAE su prva zemlja OPEC+ koja je pokazala nameru da poveća proizvodnju.

Izjava ambasadora donela je veliki preokret na naftnom tržištu nakon što je cena referentne severnomorske nafte Brent pala za 16,84 dolara ili 13,2 odsto, dok je američka sirova nafta WTI pojeftinila za 15,44 dolara ili 12,5 odsto, prenosi Reuters. Cena Brent nafte pala je u sredu najviše od aprila 2020. godine, dok je nafta WTI zabeležil najveći pad vrednosti od novembra.

Povećanje proizvodnje predstavljalo bi kršenje sporazuma OPEC i OPEC+, u kojem je i Rusija. Analitičari veruju da UAE i Saudijska Arabija neće učiniti ništa čime bi prekršili sporazum o ograničenoj proizvodnji nafte, ali da bi mogli da utiču na izmenu sporazuma. Ključna prepreka u izmeni dogovora mogla bi da bude Rusija, kao najveći proizvođač nafte izvan organizacije OPEC.

Cene benzina u SAD dostigle su u sredu istorijski maksimum, a Bajden se našao na udaru krititičara koji od njega zahtevaju da odmah pokrene, odnosno da pojača eksploataciju američke nafte. On to odbija pravdajući tu odluku zelenim ciljevima, odnosno politici napuštanja proizvodnje fosilnih izvora energije.

  • Dragana

    10.3.2022 #1 Author

    To je super vest.

    Odgovori

  • MAJA

    10.3.2022 #2 Author

    Uvek se gleda kakva je ponuda i nista ne moze da obori cenu sem povecane ponude nekog proizvoda, dobra, usluge

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...