Nakon američkog embarga na uvoz ruske nafte

Benzin u SAD najskuplji u istoriji

SvetVesti

9.3.2022 08:48 Autor: Vladimir Jokanović 8

Benzin u SAD najskuplji u istoriji Benzin u SAD najskuplji u istoriji
Benzin u Sjedinjenim Američkim Državama nije bio skuplji nikada u istoriji. Nacionalni prosek cene goriva dostigao je rekord svih vremena od 4,17 dolara za... Benzin u SAD najskuplji u istoriji

Benzin u Sjedinjenim Američkim Državama nije bio skuplji nikada u istoriji. Nacionalni prosek cene goriva dostigao je rekord svih vremena od 4,17 dolara za galon, prema zvaničnim podacima.

Prosečna cena goriva prošle nedelje bila je nešto viša od četiri dolara po galonu, a njen rast je nastavljen usled rusko-ukrajinskog sukoba. Prethodni istorijski maksimum zabeležen je u julu 2008. godine kada je benzin u SAD koštao 4,10 dolara za galon, prenosi CBS News.

Vozači u Kaliforniji suočeni su sa najvišim troškovima, sa prosečnom cenom od 5,44 dolara za galon. U okrugu Mono u toj američkoj državi cene su više od šest dolara, a prosečna cena na pumpama je 6,02 dolara za galon, prema Američkoj automobilskoj asocijaciji. Prosečna cena u državi Njujork je 4,37 dolara za galon.

Cene benzina u SAD iznosile su u proseku 1,94 dolara po galonu u aprilu 2020. godine, a kako je pandemija virusa Covid-19 uzimala maha one su rasle uporedo sa poskupljenjem sirove nafte. Do decembra prošle godine cene benzina u Americi porasle su na 3,40 dolara za galon.

Istovremeno, cene nafte porasle su za oko dva odsto od utorka, kada su SAD zabranile uvoz energenata iz Rusije. Cena referentne Brent nafte dostigla je vrednost od oko 131 dolar po barelu, dok se američkom naftom WTI trgovalo po ceni od oko 126 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

  • KACA

    9.3.2022 #1 Author

    A za njih se nešto i ne potresam, meni se plače zbog cena u Srbiji

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    9.3.2022 #3 Author

    biće velika kriza je pred nama lako će se amerika snaći problem su male zemlje

    Odgovori

  • Lelica

    9.3.2022 #4 Author

    Cene rastu u skladu sa niihovim standardima,a sta cemo mi plate minimalac ljudi jedva prezivljavaju. A cene samo idu na gore.

    Odgovori

  • IVAN

    9.3.2022 #5 Author

    Nema vise goriva iz Rusije zavrtnuta slavina do daljnjeg.

    Odgovori

  • Bella

    9.3.2022 #6 Author

    Nece oni toliko osetiti poskupljenje kao mi

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    9.3.2022 #7 Author

    Ko zna, velike sile su u igri, možda je sve ovo deo plana izmedju njih…

    Odgovori

  • miki

    10.3.2022 #8 Author

    cena u americi 4 dolara za 4 litre , sto daje okvirnu cenu od 100 din/litri . i to im je skupo ?
    a šta mi treba da radimo?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...