iz vlade poručuju da nema razloga za paniku, zaliha naftnih derivata ima dovoljno

Gužve na pumpama u Sloveniji

RegionU fokusuVesti

9.3.2022 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Gužve na pumpama u Sloveniji Gužve na pumpama u Sloveniji
Vojne aktivnosti Rusije u Ukrajini izazivaju veliku neizvesnost na tržištu nafte i naftnih derivata, što se preliva i na zemlje u regionu. U Sloveniji... Gužve na pumpama u Sloveniji

Vojne aktivnosti Rusije u Ukrajini izazivaju veliku neizvesnost na tržištu nafte i naftnih derivata, što se preliva i na zemlje u regionu. U Sloveniji su rekordno visoke cene motornih goriva, a vlasti su obećale da će osigurati da zalihe budu dovoljne.

Naime, cene naftnih derivata značajno su porasle na mnogim benzinskim pumpama u Sloveniji, pa su cene 95-oktanskog benzina i dizela dostigle nove rekordne vrednosti, prenosi B92 pozivajući se na agenciju Anadolu.

Na Petrolovim pumpama van auto-puteva za litar 95-oktanskog benzina trebalo je u sredu 1,563 evra, a za litar dizela 1,670 evra. Kod OMV Slovenija cena benzina od 95 oktana je 1,555 evra po litru, dok se za litar dizela mora odbiti 1,662 evra. MOL Slovenija u međuvremenu nudi litar benzina za 1,654 evra, a dizel za 1,669 evra. Cene na benzinskim pumpama uz auto-puteve su još više.

Vest o poskupljenju motornih goriva u ponedeljak izazvala je haos na mnogim pumpama. Na mnogim mestima zabeležene su velike gužve, a ponegde je privremeno i nestalo dizel goriva.

U trenutnoj situaciji, vlada i trgovci naftom osiguravaju da zalihe naftnih derivata budu dovoljne da osiguraju nesmetano snabdevanje u narednim danima.

Vlada je saopštila da se premijer Janez Janša u ponedeljak veče sastao s ministrima ekonomije i infrastrukture Zdravkom Počivalšekom i Jernejem Vrtovcem kako bi se u narednim nedeljama sastao s čelnicima Petrola, MOL-a i OMV-a i razgovarao o zalihama naftnih derivata za nesmetano snabdevanje, čak i u slučaju prekida snabdevanja iz Ruske Federacije.

„Slovenija ima dovoljno zaliha naftnih derivata, tako da goriva neće nedostajati. Osim toga, u slučaju radikalnog rasta maloprodajnih cena, vlada će preduzeti dodatne mere ublažavanja. Nema razloga za paniku“, naveo je Janša.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...