Vlada Srbije sutra o uvozu nafte iz trećih zemalja

Vučić: Od četvrtka ne izvozimo pšenicu, brašno, kukuruz i ulje

AgrobiznisBerzaInfrastrukturaPoslovanjeSrbija

8.3.2022 22:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Vučić: Od četvrtka ne izvozimo pšenicu, brašno, kukuruz i ulje Vučić: Od četvrtka ne izvozimo pšenicu, brašno, kukuruz i ulje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija biti u velikom problemu ukoliko Evropska unija zabrani uvoz svih energenata iz Rusije i da... Vučić: Od četvrtka ne izvozimo pšenicu, brašno, kukuruz i ulje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija biti u velikom problemu ukoliko Evropska unija zabrani uvoz svih energenata iz Rusije i da je Naftna industrija Srbije (NIS) već u potrazi za uvozom nafte iz trećih zemalja. Vlada Srbije donela je odluku da se država, ukoliko do toga dođe, odriče carinskih dažbina.

Vučić je, gostujući na TV B92, rekao da je u protekla 24 sata došlo do velikih poremećaja u svetu, pre svega nakon što je Amerika odlučila da zabrani uvoz energenata iz Rusije, i najavio da od četvrtka Srbija neće izvoziti brašno, pšenicu, kukuruz i ulje.

„Srbija je u problemu ako EU zabrani uvoz svih energenata, jer nemamo odakle da dobijemo – ne mogu ni nafta ni gas da padnu s neba“, rekao je predsednik i dodao da „već tražimo odakle bismo mogli da nabavimo, i već smo reagovali sa NIS-om koja traži uvoz iz trećih zemalja.

„Doneli smo danas odluku – pripremljena je odluka Vlade o izuzimanju određene robe od plaćanja carinskih dažbina u 2022. godini i to će se odnositi, ukoliko bude bilo potrebe, na naftu iz trećih zemalja. Odričemo se kao država toga, da bismo obezbedili punu snabdevenost tržišta“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da se sada „nalazimo u krizi najvećoj od 1945. godine“.

„Samo u ovom mesecu ćemo morati za EPS i za Srbijagas da damo 150 miliona evra, da bi ljudi imali struju po niskoj ceni. Cena struje je najniža u Evropi, ali neće biti poskupljenja u ovom trenutku“, rekao je Vučić.

Kada je reč o maksimalnoj ceni goriva, on je rekao da je i Srbija sad u problemu, jer je cena evrodizela danas u maloprodaji 179 dinara, a sutra ujutru će u veleprodaji biti 193 dinara. Prema njegovim rečima, NIS bi to mogao da izdrži, ali male pumpe ne mogu – to je gubitak od 14 dinara po litru.

„Sutra će vlada doneti odluku da marža bude šest dinara. To je 199 dinara po sutrašnjoj ceni, na pumpama, što obezbeđuje dobru snabdevenost“, rekao je Vučić. 

  • FRUIT04

    8.3.2022 #1 Author

    Znaci ipak je frkica ako ne izvozimo

    Odgovori

  • MAJA

    9.3.2022 #2 Author

    Najbolje u ovakvoj situaciji da se pravi rezervni plan i da se ima strategija sta raditi ako dodje do deficita namirnica i sirovina

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    9.3.2022 #3 Author

    Ovakve mere su bile očekivane i najavljene. U situaciji neizvesno sti šta će se dešavati u svetu ovo je sasvim opravdano.

    Odgovori

  • NINO

    9.3.2022 #4 Author

    ….jako losa vest.
    Opasna kriza…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    9.3.2022 #5 Author

    Dobar potez. Treba sačuvati naše domaće.

    Odgovori

  • VERA

    9.3.2022 #6 Author

    Samo da to nesto drugo me poremeti. Svakako da moramo i dalje da pratimo trziste.

    Odgovori

  • JOVANA

    9.3.2022 #7 Author

    Vučko uvek 10 koraka napred

    Odgovori

  • Mike

    9.3.2022 #8 Author

    Nikada ne posluša drugačije mišljenje, uvek tera po svom, sa svojim ratovima u glavi. Nadam se da će stvarno uskoro doći neko racionalan da vodi ovu državu. A ovaj bi mogao npr. da smanji akcize na gorivo ako mu je stalo do građana Srbije, kao i cenu pšenice, jer je eto ne izvozi više.

    Odgovori

  • Lelica

    9.3.2022 #9 Author

    Mora se dobro razmisliti sta raditi i kako,naredni period je rizican za sve.

    Odgovori

  • TINA

    17.3.2022 #10 Author

    Pa jel sad, izvozimo ili ne izvozimo 🤔

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    17.3.2022 #11 Author

    Ovakvi potezi su logični.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...