Na pomolu dogovor između vladajuće koalicije i opozicionih stranaka

Nemačka ipak donosi regulativu za duži život benzinaca?

AutomobiliEkologijaEUSvetU fokusu

28.2.2023 15:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nemačka ipak donosi regulativu za duži život benzinaca? Nemačka ipak donosi regulativu za duži život benzinaca?
Stranke nemačke vladine koalicije u utorak su najavile dogovor o izmenama zakona koje će građanima dozvoliti da u automobile umesto običnog benzina sipaju sintetičko,... Nemačka ipak donosi regulativu za duži život benzinaca?

Stranke nemačke vladine koalicije u utorak su najavile dogovor o izmenama zakona koje će građanima dozvoliti da u automobile umesto običnog benzina sipaju sintetičko, klimatski neutralno gorivo.

„Vozači će u obične automobile sa motorom na unutrašnje sagorevanje moći da sipaju e-gorivo,“ rekao je agenciji DPA šef poslaničkog kluba liberala (FDP) Kristijan Dir (Christian Dürr).

„To sada zakonski nije moguće,“ dodao je političar najmanje od tri partije u koaliciji kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz), najavljujući „tehničko prilagođavanje“ koje to konačno omogućava.

Liberali već dugo pritiskaju za isključivanje e-goriva iz evropskih nacrta strategije klimatske tranzicije, sukobljavajući se pri tome posebno sa trećom strankom koalicije, ekološkom partijom Zelenih.

Ministar saobraćaja, liberal Folker Vising (Volker Wissing) je prethodno Evropskoj komisiji zapretio vetom na plan zabrane automobila na benzin ukoliko ne dozvoli sintetičko gorivo.

Izuzimanje e-goriva iz zabrane znači produžetak života automobila sa motorom na unutrašnje sagorevanje i posle planirane zabrane na registraciju novih benzinaca 2035. godine.

Vising je u razgovoru za Bild od utorka ukazao na „postojeći, ogromni vozni park ne samo u Nemačkoj.“ On je rekao i da je za FDP, najmanju partiju u vladinoj koaliciji, jedino prihvatljiv kompromis oko e-goriva koji tim automobilima produžava život.

Prema postojećen nacrtu, EU će od 2035. zabraniti registraciju svih novih automobila sa motorima na unutrašnje sagorevanje.

Vising insistira da u tranziciji ka klimatskoj neutralnosti sve tehnološke mogućnosti moraju biti istražene, a vrata ostati otvorena novim rešenjima.

E-gorivo, sintetiše se zelenom strujom, dakle bez upotrebe fosilnog goriva i ne proizvodi višak gasova koji doprinose globalnom zagrevanju.

  • Jovana24

    1.3.2023 #1 Author

    Da vidimo kako ce sve to ici

    Odgovori

  • TATJANA

    1.3.2023 #2 Author

    Za mnogo toga su oni promenili odluke pa ne čudi ni za produženje ovih vozila

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...