kupovina e-automobila postaće jeftinija, tržište EV polovnjaka imaće brži rast

EU odobrila zabranu prodaje automobila na benzin i dizel do 2035. godine

AutomobiliEU

18.2.2023 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

EU odobrila zabranu prodaje automobila na benzin i dizel do 2035. godine EU odobrila zabranu prodaje automobila na benzin i dizel do 2035. godine
Evropski parlament izglasao je zabranu prodaje novih automobila na naftne derivate nakon 2035. godine, a ovu odluku do kraja marta formalno bi trebalo da... EU odobrila zabranu prodaje automobila na benzin i dizel do 2035. godine

Evropski parlament izglasao je zabranu prodaje novih automobila na naftne derivate nakon 2035. godine, a ovu odluku do kraja marta formalno bi trebalo da potvrde i zemlje članice.

Kako prenosi Danas pozivajući se na magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije prema novim regulativama, proizvođači automobila moraju da do 2035. godine imaju 100 odsto manju emisiju ugljen-dioksida u odnosu na 2021. godinu, a to je moguće samo sa električnim vozilima i eventualno vozilima na vodonik.

Iako će proizvođači automobila s malim proizvodnim brojem, manje od 1.000 automobila godišnje, imati izuzeće do 2035. godine, masovni proizvođači se ohrabruju da stvore „plug-in hibride“ s nultom emisijom i „plug-in hibride sa dobrim performansama“ između 2025. i 2029. godine.

Standard nulte emisije iz 2035. godine je agresivniji nego što je prvobitno planirano. Portparol EU Jan Huitema izjavio je da ti ciljevi stvaraju jasniju sliku za automobilsku industriju i stimulišu inovacije i investicije za proizvođače automobila.

„Kupovina i vožnja automobila sa nultom emisijom postaće jeftinija za potrošače, a tržište polovnih vozila će se pojaviti brže. To čini održivu vožnju dostupnom svima“ naglasio je Huitema.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...