Cene hrane najviše uticale na kućni budžet

Rast inflacije i u narednim mesecima

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

9.3.2022 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Rast inflacije i u narednim mesecima Rast inflacije i u narednim mesecima
Koliko će kriza zbog rata u Ukrajini uticati na budžet i standard građana Srbije još niko sa sigurnošću ne može da predvidi. Ali je... Rast inflacije i u narednim mesecima

Koliko će kriza zbog rata u Ukrajini uticati na budžet i standard građana Srbije još niko sa sigurnošću ne može da predvidi. Ali je jasno da se posledice već osećaju.

Prema zvaničnim statističkim podacima, prosečna neto zarada u decembru u Srbiji iznosila je 74.629 dinara. Plate su u prošloj godini nominalno porasle za 9,4, a realno za 5,4 odsto. Građani kažu da su cene rasle i pre sukoba u Ukrajini. Na džep potrošača najviše je uticao rast cena hrane.

„Verovatno svi osećaju da su cene poljoprivrednih proizvoda skočile za oko 30 do 40 odsto za godinu dana, što je visok rast i cena hrane zajedno sa cenom energenata je uticala čak da nam se vratila inflacija“, kaže dekan Beogradske bankarske akademije, prof. dr Dejan Erić, prenosi RTS.

Iako su, zbog rata u Ukrajini, cene energenata i žitarica izuzetno porasle, tako da je struja trenutno skuplja čak osam puta, to zasad nije znatnije uticalo na cene kod nas, zahvaljujući delom i tome što je država neke od osnovnih cena ograničila.

Osnovnih poljoprivrednih artikala proizvodimo dovoljno, a raspolažemo i robnim i deviznim rezervama, kažu stručnjaci Ekonomskog instituta.

„Sad je problem kako eksterni šok koji se dešava preko energenata ublažiti da se dalje ne prelije. Jedan deo će tvrditi u ovom trenutku da je moguće sve zaštititi, ali to ne bi bilo tačno. Imamo inflacione pritiske, inflacija će verovatno rasti u narednim mesecima“, navodi dr Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta. 

Narodna banka je pre izbijanja sukoba u Ukrajini prognozirala da bi se inflacija izazvana pandemijom mogla vratiti u planirane okvire sredinom godine, ali se situacija u međuvremenu drastično pogoršala.

Izvesno je da će se, što duže bude trajao konflikt u Ukrajini, cene sve teže držati pod kontrolom, a neizvesno je i to koliko će, u tim okolnostima, rast plata moći da prati inflaciju.

  • SANJA

    9.3.2022 #1 Author

    Jeeej,zasto me ovo ne cudi

    Odgovori

  • JOVANA

    9.3.2022 #2 Author

    Užas, rast cena je jos pre rata, ali sam sigurna da će i on imati ogroman uticaj kasnije

    Odgovori

  • IRINA

    9.3.2022 #3 Author

    Strašno već su bila neka poskupljenja sad opet

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    9.3.2022 #4 Author

    bice sve veća inflacija
    najvise će osetiti obični gradjani, cene osnovnih namirnica će bit sve vise

    Odgovori

  • Bella

    9.3.2022 #5 Author

    Sad ce ceme sve vece da budu a plate da stagniraju. Uskoro ce i hleb biti preskup

    Odgovori

  • Milisavka

    13.3.2022 #6 Author

    Ništa čudno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...