Zavisnost evropskih zemalja od ruskog gasa

Bugarska i Mađarska protiv embarga na uvoz ruskih energenata

EUSvetVesti

8.3.2022 12:41 Autor: Vladimir Jokanović 4

Bugarska i Mađarska protiv embarga na uvoz ruskih energenata Bugarska i Mađarska protiv embarga na uvoz ruskih energenata
Nakon Nemačke, Bugarska i Mađarska takođe su protiv predloga o uvođenju embarga na uvoz energenata iz Rusije, zbog velike zavisnosti od ruskog gasa za... Bugarska i Mađarska protiv embarga na uvoz ruskih energenata

Nakon Nemačke, Bugarska i Mađarska takođe su protiv predloga o uvođenju embarga na uvoz energenata iz Rusije, zbog velike zavisnosti od ruskog gasa za koji nemaju alternativu. Što se tiče ostalih sankcija protiv Rusije kao sredstva za zaustavljanje njene invazije na Ukrajinu, tri pomenute evropske zemlje su saglasne.

Bugarski premijer Kiril Petkov najavio je da će Sofija tražiti izuzetak u pogledu zabrane uvoza ruskog gasa i nafte, ukoliko Evropska unija bude iznela takav predlog. Sjedinjene Američke Države su spremne da nastave sa zabranom uvoza ruske nafte bez učešća saveznika u Evropi, navode neimenovani izvori, prenosi Reuters.

Kao članica EU i NATO Bugarska podržava sankcije Rusiji, ali skoro u potpunosti zavisi od snabdevanja gasom od ruskog Gazproma, dok je jedina rafinerija nafte u zemlji u vlasništvu ruske kompanije Lukoil, koja obezbeđuje više od 60 odsto goriva.

Petkov je podržao stav Nemačke da odbaci planove za zabranu uvoza energenata iz Rusije. „Bugarska bi podržala sve vrste mera, jer smo zaista uvek protiv rata, ali za ove dve (nafta i gas), možda bismo tražili izuzetak. Trenutno nemamo alternativu, previše smo zavisni“, rekao je Petkov.

Izvor: Statista

Prema njegovim rečima Sofija u potpunosti podržava ukrajinski narod, ističući da je podržala i prvi paket sankcija Rusiji, da je otvorena i za druge sankcije, ali da bi joj bilo veoma teško da podrži zabranu uvoza nafte i gasa iz Rusije. Osim toga, Bugarska koristi dva nuklearna reaktora sovjetske proizvodnje u elektrani Kozloduj.

Bugarska radi na diverzifikaciji snabdevanja prirodnim gasom i pregovara o uvozu većih količina azerbejdžanskog gasa dok ispituje opcije za tečni prirodni gas koji se isporučuje preko grčkih lika, rekao je bugarski premijer. Bugarska će takođe početi da kupuje 1,5 miliona tona pšenice kako bi obezbedila snabdevanje hranom do žetve sledeće godine.


U međuvremenu, mađarski ministar finansija Mihalj Varga rekao je da njegova vlada neće podržati nikakve sankcije ruskoj energetici, prenosi CNN. „Oni koji traže proširenje sankcija, žele da mađarski narod plati cenu rata“, rekao je Varga. EU se oslanja na Rusiju za 40 odsto svojih potreba za gasom i oko 27 odsto uvoza nafte.

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) rekao je da su opcije koje su bile nezamislive pre tri nedelje sada su „na stolu“. „Moramo da razmislimo o tome kako svi možemo što je brže moguće da se udaljimo od zavisnosti, oslanjanja na rusku naftu i gas. Svi to rade. Neke zemlje će to pronaći brže i lakše od drugih“, rekao je Džonson.

Inicijativu za zabranu uvoza ruske nafte pokrenule su SAD, koje su pozvale evropske zemlje da razmotre tu mogućnost, kako bi dodatno kaznili Rusiju. Posledice zabrane ruske nafte imale bi ograničen uticaj na SAD, budući da od ukupnog američkog uvoza nafte, na Rusiju otpada dva odsto.

  • MARKO7

    8.3.2022 #1 Author

    Pa zar i oni? Pa ja ne znam svi Rusiji lupaju sankcije.

    Odgovori

  • STRELAC

    8.3.2022 #2 Author

    Pa lako je Amerikancima da traze nove sankcije sa 2%.

    Odgovori

  • Emilija

    8.3.2022 #3 Author

    Ocekivalo se

    Odgovori

  • Milovan94

    8.3.2022 #4 Author

    Bravo za komšije Madjare, vode oni pametnu politiku.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...