Moskva upozorila na posledice embarga na energente

Nafta bi mogla da košta više od 300 dolara za barel

EUSvetVesti

8.3.2022 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nafta bi mogla da košta više od 300 dolara za barel Nafta bi mogla da košta više od 300 dolara za barel
Cene nafte mogle bi da dostignu više od 300 dolara po barelu ako Sjedinjene Američke Države i Evropska Unija ostvare pretnje o zabrani uvoza... Nafta bi mogla da košta više od 300 dolara za barel

Cene nafte mogle bi da dostignu više od 300 dolara po barelu ako Sjedinjene Američke Države i Evropska Unija ostvare pretnje o zabrani uvoza iz Rusije, upozorio je u ponedeljak zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak.

Novak je rekao da je Rusija takođe imala opciju da prekine isporuke gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1, ali da se do sada uzdržala od toga, prenosi Financial Times.

„Apsolutno je jasno da bi napuštanje (uvoza) ruske nafte imalo katastrofalne posledice po svetsko tržište. Skok cena bio bi nepredvidiv, iznad 300 dolara po barelu, ako ne i više“, naveo je Novak.


Cene nafte i prirodnog gasa porasle su u ponedeljak zbog mogućnosti zapadnog embarga na rusku naftu, što je izazvalo zabrinutost da će se globalna kriza u snabdevanju sirovinama pogoršati.

Novak, koji je bio ministar energetike Rusije, takođe je upozorio da bi zemlja mogla da zabrani isporuku gasa Evropi preko postojećeg gasovoda „Severni tok 1“ do Nemačke, kao odgovor na obustavu projekta „Severni tok 2“.

„Razumemo da zbog neosnovanih optužbi na račun Rusije u vezi sa energetskom krizom u Evropi i nametanjem zabrane ST2, imamo pravo da preslikamo ovu odluku i uvedemo embargo na protok gasa kroz ST1, koji je sada na maksimalnom kapacitetu“, izjavio je Novak.

Prema njegovim rečima, Rusija „do sada“ nije donela takvu odluku. „Od toga niko neće imati koristi, iako nas evropski političari svojim izjavama i optužbama na račun Rusije guraju ka tome“, istakao je Novak.

  • IVAN

    8.3.2022 #1 Author

    Bice katastrofa sto se tice nafte ako se ovaj rat nastavi.

    Odgovori

  • MAJALG

    12.3.2022 #2 Author

    Iz sata u sat se menja cena na trzistu, dok se sve ovo ne zavrsi tako ce se i nastaviti.

    Odgovori

  • NINICA

    5.11.2022 #3 Author

    Svake nedelje izbacuju nove cene goriva! Sve je skuplje!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...