Raste ekonomski pritisak Zapada na Moskvu

Energetski sektor Rusije i dalje izvan sankcija

BankeBerzaNovacSvetVesti

4.3.2022 13:18 Autor: Vladimir Jokanović 13

Energetski sektor Rusije i dalje izvan sankcija Energetski sektor Rusije i dalje izvan sankcija
Najveća američka lobistička grupa za preradu nafte (AFPM) pridružila se pozivima na embargo na uvoz ruske nafte u Sjedinjene Američke Države. To je pojačalo... Energetski sektor Rusije i dalje izvan sankcija

Najveća američka lobistička grupa za preradu nafte (AFPM) pridružila se pozivima na embargo na uvoz ruske nafte u Sjedinjene Američke Države. To je pojačalo pritisak na Belu kuću da preduzme akciju uprkos njenoj zabrinutosti da bi takav potez uticao na dodatno povećanje cene benzina.

Američki proizvođači goriva i petrohemije saopštili su da bi ruski napad na Ukrajinu trebalo da naiđe na „žestoku opoziciju“, jer se pridružila nizu poslanika, uključujući demokratsku kongresmenku i predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nensy Pelosi), prenosi Financial Times.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da su „sve opcije na stolu“ kada je u pitanju prekid uvoza ruske nafte, a njegova administracija odlučila je da, za sada; ne uvodi sankcije zbog straha da bi to podiglo cene benzina za američke vozače. SAD su prošle godine uvozile oko 209.000 barela sirove nafte dnevno, ili tri odsto ukupnog uvoza.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras (Liz Truss) pozvala je Evropsku uniju, uoči sastanka G7 u Briselu, da pojača sankcije Rusiji, uključujući sektor nafte i gasa, prenosi TASS. „Razgovaraćemo i o sankcijama, bili smo veoma koordinisani po pitanju sankcija, pokazujemo jedinstvo, što ima veliki negativan uticaj na Rusiju, ali moramo da smanjimo zavisnost cele Evrope od ruskog gasa“, rekla je Tras.

Izvor: Investing.com

Za to vreme Kanada je uvela carine na skoro sav ruski uvoz, tako što je povukla ruski trgovinski status „najpovlašćenije nacije“ kao odgovor na napad na Ukrajinu. Kanada je prva zemlja, posle Ukrajine, koja je povukla taj potez, a takav korak razmatra i Evropska unija.

Prema pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO) zemlje ne mogu da prave razliku između članica i moraju da trguju sa njima pod istim uslovima koje nude drugima, što je poznato kao tretman „najpovlašćenije nacije“. Kanadska vlada saopštila je da je iskoristila izuzeće iz razloga nacionalne bezbednosti u skladu sa zakonodavstvom STO. Na rusku robu od sada se primenjuju carine od oko 35 odsto.

Moskovska berza ostaće zatvorena najranije do utorka, zbog naglog pada cena ruske imovine kojom se trguje širom sveta. Moskvovska berza saopštila je u petak da će trgovanje akcijama ostati zatvoreno nakon odluke ruske centralne banke. Prema podacima Moskovske berze strani investitori imali su prošle nedelje oko 86 milijardi dolara u ruskim akcijama. Vrednost rublje prema evru opala je u petak za 6,75 odsto na oko 125,5 rublji za jedan evro, prenosi Investing.

Ruslan Golubovski, zamenik direktora konzularnog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije, rekao je da će uzvratne sankcije Rusije prema zapadnim zemljama prvenstveno uticati na zvaničnike drugih država, ali mogle bi da se odnose i na obične građane, prenosi Komersant. Komentarišući predlog izmena zakona, on je naveo da bi u toj verziji, naprimer, mogla da se izrekne zabrana Amerikancima da uđu u Rusiju i da se zapleni njihova finansijska imovina na teritoriji Rusije, kao i da im se zabrane bilo kakve transakcije imovine i investiranje.

  • MAJALG

    4.3.2022 #1 Author

    Kako je Evropa sa ovim stavom licrmrrna, da ne bi ugrozili svoj energetski sistem dozvoljavaju protok gasa…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    4.3.2022 #2 Author

    Prete oni izgleda u prazno…

    Odgovori

  • Milovan94

    4.3.2022 #4 Author

    Iskreno ne verujem ni da će biti obuhvaćen sankcijama, jer situacija tek ne bi bila dobra.

    Odgovori

    • DANIJELA

      4.3.2022 #5 Author

      Bas tako. Nwce Rusija odustati od svojih ciljeva zbog sankcija.

      Odgovori

  • SNEZANA

    4.3.2022 #6 Author

    Tako ce I ostati…

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    4.3.2022 #7 Author

    I dalje Rusija najjača!!!!

    Odgovori

  • STRAHINJA

    4.3.2022 #8 Author

    Ovo povlaci toliko rizika, ne bio u kozi nekog ko odlucuje u ovako kriznim situacijama

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.3.2022 #9 Author

    Sva ova prepucavanja skupo kosta sve…

    Odgovori

  • ZVE84

    4.3.2022 #10 Author

    Ekonomija Rusije je toliko jaka da im sankcije ne mogu ništa!

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    5.3.2022 #11 Author

    Ni sav tečni prirodni gas koji se danas proizvodi na planeti ne bi mogao da nadomesti sadašnji ruski gas u Evropi, što i objašnjava zašto su zemlje poput Nemačke uzdržane kad je reč o predlozima da Zapad zbog Ukrajine uvede Moskvi nove sankcije.

    Odgovori

  • MARA

    5.3.2022 #12 Author

    Pa, da, gledaju svoju korist.

    Odgovori

  • FRUIT04

    6.3.2022 #13 Author

    Nadam se da ce tako I ostati.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...