Voćarima najveće probleme zadaju nepovoljni klimatski uslovi

Dobrim izborom sorte i stvaranjem odgovarajućih uslova od gajenja voća u Srbiji može da se živi

AgrobiznisBiznis

4.3.2022 12:47 Autor: Ljiljana Begović 28

Dobrim izborom sorte i stvaranjem odgovarajućih uslova od gajenja voća u Srbiji može da se živi Dobrim izborom sorte i stvaranjem odgovarajućih uslova od gajenja voća u Srbiji može da se živi
U organizaciji Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Naučnog voćarskog društva održana je naučna konferencija u oblasti voćarstva i vinogradarstva. Na otvaranju 16. Međunarodnog... Dobrim izborom sorte i stvaranjem odgovarajućih uslova od gajenja voća u Srbiji može da se živi

U organizaciji Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Naučnog voćarskog društva održana je naučna konferencija u oblasti voćarstva i vinogradarstva. Na otvaranju 16. Međunarodnog kongresa voćara i vinogradara u Vrdniku, ministar za brigu o selu Milan Krkobabić poručio je da su voćarstvo i vinogradarstvo razvojna šansa Srbije.

Učesnici konferencije saglasni su da je novi podstrek razvoju voćarstva u Srbiji doneo projekat „500 zadruga u 500 sela“, jer je više od 30 odsto sredstava otišlo u ruke zadruga za voćarske programe.

Prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu izložio je stanje u voćarstvu i tendencije razvoja uz konkretne predloge za ulaganja.

“Četvoročlana porodica koja u plasteničkim uslovima na pola hektara gaji dvorodnu sortu maline „ersandira“ ili na jednom hektaru borovnicu sorte „juk“, može pristojno da živi”, kaže Keserović.

Voćarstvo je veoma važna grana poljoprivredne proizvodnje u Srbiji. Proizvodnja voća čini oko 11 odsto vrednosti ukupne poljoprivrede.

“Svedoci smo ekspanzije voćarske proizvodnje u poslednjoj deceniji. Razvoj voćarstva ne ogleda se samo u povećanju površina pod voćnjacima, već prvenstveno u uvođenju savremenih tehnologija gajenja voćaka po ugledu na razvijenije regione u Evropi”, objašnjava Keserović.

Foto: Pixabay.com

Savremeni koncept gajenja voća pretpostavlja velike gustine sadnje, kvalitetan sadni materijal, ostvarivanje redovnih i veoma visokih prinosa plodova vrhunskog kvaliteta, odnosno primena tehnologija prilagođenih klimatskim promenama.

“Prirodni uslovi u pojedinim regionima Srbije ne odgovaraju drugim oblastima biljne proizvodnje, ali su zato pojedine voćne vrste u tim regionima našle optimalno mesto za postizanje vrhunskih rezultata po kvalitetu, prinosu i prihodu. Ako uslovi nisu odgovarajući, čak i najbolja sorta uz najbolju agro i pomo-tehniku neće dati dobre rezultate. Uzimajući ovo u obzir, kao i činjenicu da su voćke višegodišnje biljke, veoma je važno umanjiti bilo kakve rizike uticaja spoljne sredine”, naglašava Keserović.

On ističe da su najznačajniji limitirajući faktori za postizanje visokog prinosa voća i kvaliteta plodova u agroekološkim uslovima Srbije pre svega niske zimske temperature, kasni prolećni mrazevi, grad, nagla promena temperatura u zimskom periodu, visoke letnje temperature, relativna vlažnost vazduha, suša, bolesti i štetočine, ožegotine listova i mladara, alternativna rodnost i u poslednje vreme pojava olujnih vetrova.

Smrznuto voće među 10 najvažnijih izvoznih proizvoda

Voće i prerađevine od voća se u Srbiji u poslednjih nekoliko godina nalaze na prvom mestu u spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Među 10 izvoznih poljoprivredno prehrambenih proizvoda nalaze se smrznuta malina, sveže jabuke i smrznuta višnja. Najveći porast u izvozu u poslednjih pet godina ostvaren je kod jabuke i borovnice.

Voćarska proizvodnja u Srbiji najvećim delom se obavlja na otvorenom. Bezobzira na nivo ulaganja u proizvodnju, rizik od gubitka prinosa usled dejstva faktora spoljašnje sredine uvek postoji.

Usled globalnih promena klime ovakve ekstremne godine sve su češće. Povećanjem intenzivnosti proizvodnje putem instaliranja sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža, anti-frost sistema i dr. smanjuju se rizici po prinos. Međutim, radi se o skupim investicijama koje su rentabilne jedino u agroekološkim uslovima koji odgovaraju odabranoj voćnoj vrsti.

“U Srbiji postoji veliki broj voćnih zasada koji su podignuti na neodgovarajućim lokalitetima, te neredovno rađaju, daju niske prinose ili lošiji kvalitet plodova. Primer za to su zasadi kajsije, breskve ili trešnje u ravnici ili sadnja voćaka na zemljištu sa visokim nivoom podzemnih voda usled čega dolazi do sušenja stabala”, objašnjava naš sagovornik.

Prema analizama po voćnim vrstma najveće povećanje proizvodnje proteklih godina imala je jabuka. U poslednjih 20 godina najmanji prinos je bio 2002. godine 95.584 tone, a najveći 2013. godine 516.41 tona. Prosečan prinos u poslednjih pet godina iznosi 445.705. tona.

Vodeća voćna vrsta u Srbiji je i dalje šljiva, koja je najmanji prinos imala 2002. godine 197.486 tona, a najveći 2013. godine 606.594 tone.

Kako unaprediti voćarstvo u Srbiji

Da bi se u Srbiji unapredila proizvodnja voća prof. dr Zoran Keserović smatra da bi trebalo obratiti pažnju na nekoliko faktora.

“Veoma je važno podizanje voćnih vrsta i sorti u odgovarajućim agroekološkim uslovima, uvođenje tehnologija prilagođenih klimatskim promenama (protivgradne mreže, fertirigacija), primena biljnih regulatora rasta. Trebalo bi unaprediti gajenje jagodastih voćnih vrsta u zaštićenom prostoru. Neophodno je i uvođenje savremene mehanizacije pogotovo u berbi plodova (platform, tresača), udruživanje u zadruge, uvođenje integralnog i organskog koncepta proizvodnje. Merama ekonomske i agrarne politike bi trebalo još više stimulisati voćarsku proizvodnju, jer se ova proizvodnja pokazala kao dobar model rešavanja ekonomskih, socijalnih i demografskih problema”, zaključuje Zoran Keserović.

 • Ika

  4.3.2022 #1 Author

  Vrlo isplativa grana poljoprivrede, lep posao.

  Odgovori

 • MAJALG

  4.3.2022 #3 Author

  Sa dobrim podsticajima drzave i subvencijama to je grana koja bi donela profit.

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  4.3.2022 #4 Author

  Još kad bi se taj rad više cenio od strane države i kad bi im se pomoglo u vidu subvencija, to bi bila naša budućnost.

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  4.3.2022 #5 Author

  Odlicna grana privrede samo da se uz pomoc drzave jos malo podstakne

  Odgovori

 • IVAN

  4.3.2022 #6 Author

  Moze ko ima pocetni kapital.

  Odgovori

 • MAJA

  4.3.2022 #7 Author

  Mnogo znaci ako se ima vetar u ledja od drzave , jer se sve to višestruko vraca drzavi

  Odgovori

 • MADMAX

  4.3.2022 #8 Author

  Nije loše malo pitati same voćare kako je to kada gledaš u nebo da li će grad, kiša, suša a osiguravajuće kuće su kriminal.

  Odgovori

 • JANA

  4.3.2022 #10 Author

  Rekla sam da trebamo da se baziremo na nasu prozivodnju ne na uvozno voce iz Maroka ili nekih drugih africkih zemalja …

  Odgovori

  • SNEZANA

   4.3.2022 #11 Author

   Tacno tako,bolje nase domace.

   Odgovori

  • MARIJANA

   4.3.2022 #12 Author

   Upotpunosti se slazem, da ulazemo kako treba i gde treba bilo bi nam puno bolje.

   Odgovori

 • Vockica

  4.3.2022 #13 Author

  Odlicna grana privrede, samo da narod sto vise podstakne i pocne da se bavi.. I da im drzava pomogne u tome. Bilo bi odlicno!

  Odgovori

 • Anna

  4.3.2022 #14 Author

  Prvo, treba edukovati voćare da idu u korak sa naukom i tehnologijom. Onda će biti i veća proizvodnja i bolji kvalitet. I kao drugo, manje izvoziti a više nuditi domaćem kupcu.

  Odgovori

 • Emilija

  4.3.2022 #15 Author

  Drzava bi trebala vise da podstakne proizvodjace

  Odgovori

 • STRAHINJA

  4.3.2022 #16 Author

  Uvek i bilo, samo pomoc drzave i sagledavanje realnih prilika ne bi skodili

  Odgovori

 • MARKO7

  4.3.2022 #17 Author

  Trebali bih mi malo više da se posvetimo našoj proizvodnji.

  Odgovori

 • KACA

  4.3.2022 #18 Author

  Lep posao đavola, lomiš kičmu, dosadan posao užas..

  Odgovori

 • GOCA BG

  4.3.2022 #19 Author

  Jos kad bi drzavala pripomogla onda bi se napravio bum…

  Odgovori

 • DANA

  4.3.2022 #20 Author

  Svratite do Ritopeka,vidite sta ljudi rade sa svojim vocem,koliko I’m je unosan posao?

  Odgovori

 • BIJUTI27

  4.3.2022 #21 Author

  Naše voće je najslađe.

  Odgovori

 • Maša

  4.3.2022 #22 Author

  Nisu to bas “slatke” pare kao sto je voce.

  Odgovori

 • DANIJELA

  4.3.2022 #23 Author

  Jeste unosan posao ali je veliki rizik s’obzirom na poremecene vremenake prilike, cene, izvoz…

  Odgovori

 • ZVE84

  4.3.2022 #24 Author

  Kad bi država malo više obratila pažnju sve bi bilo u redu.

  Odgovori

 • CELEKRALJ

  5.3.2022 #25 Author

  Mislim da se trenutno samo isplati gajenje maline jer su udruzeni malinari i ne spuštaji cenu.

  Odgovori

 • SANJA

  5.3.2022 #26 Author

  Po meni tu je vise od izbora sorte da se uspe u ovoj grani,ipak treba i dosta znanja da se ima

  Odgovori

 • MARA

  5.3.2022 #27 Author

  Malo vise bi država morala da pogura..

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  5.3.2022 #28 Author

  Moje selo je jedno od najpoznatijih po voćarstvu, naročito višnjama i šljivama gde u proseku svako drugo domaćinstvo gaji jedno od dva gore navedena i to je zaista odlična godišnja zarada i sa minimalnim zalaganjem.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.