Kompanije nisu zadovoljne trenutnom situacijom

Pokazatelj uslova u nemačkoj stanogradnji pao na novi najniži nivo

EUNekretnineNovac

19.2.2024 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pokazatelj uslova u nemačkoj stanogradnji pao na novi najniži nivo Pokazatelj uslova u nemačkoj stanogradnji pao na novi najniži nivo
Pokazatelj uslova u nemačkoj stambenoj izgradnji, koji je izračunao minhenski institut za ekonomska istraživanja Ifo, pao je u januaru na novi najniži nivo od... Pokazatelj uslova u nemačkoj stanogradnji pao na novi najniži nivo

Pokazatelj uslova u nemačkoj stambenoj izgradnji, koji je izračunao minhenski institut za ekonomska istraživanja Ifo, pao je u januaru na novi najniži nivo od početka istraživanja 1991. godine.

Kompanije nisu zadovoljne trenutnom situacijom, a izgledi za naredne mesece su loši, saopštili su tokom nedelje iz institua Ifo, piše Seebiz.

U januaru, u odnosu na decembar prošle godine, pokazatelj je pao za 2,1 poen na -59 poena. Vrednost iznad 50 poena znači rast, a ispod 50 poena pad.

Pokazatelj poslovnih očekivanja pao je na najniži nivo u istoriji istraživanja, za 4,2 poena na -68,9 poena. „Stanovanje se i dalje suočava sa dva problema. Prvi je nedostatak porudžbina, a drugi je stalno otkazivanje projekata“, propratio je saopštenje Klaus Volrabe (Klaus Wohlrabe), šef istraživanja u institutu Ifo. Istovremeno je dodao da nedostatak narudžbina opterećuje stambeni sektor.

U januaru je 52,5 odsto kompanija koje su učestvovale u istraživanju prijavilo nedostatak porudžbina. To je za 4,4 procentna poena manje nego prošle godine u decembru. U međuvremenu, 17,4 odsto kompanija prijavilo je otkazivanje porudžbina, što je 4,7 procentnih poena manje u odnosu na mesec ranije.

Volrabe, međutim, upozorava da je još rano govoriti o preokretu stambenog trenda, jer se teški uslovi gotovo nisu promenili.

„Visoke kamate i troškovi izgradnje ne olakšavaju graditeljima“, naglasio je Volrabe.

.

 • SABRINA

  19.2.2024 #1 Author

  Visoke kamate i troškovi su većini problem.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  19.2.2024 #2 Author

  Nestabilna situacija je i doprinela ovakvim rezultatima…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...