Razlog nelikvidnosti povećanje troškovova izgradnje

Nemački građevinski gigant Project bankrotirao

EUNekretnineNovac

14.8.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemački građevinski gigant Project bankrotirao Nemački građevinski gigant Project bankrotirao
Project, kompanija za nekretnine sa sedištem u Nirnbergu koja planira nekoliko milijardi evra projekata širom Nemačke, podnela je zahtev za stečaj. Do sada su... Nemački građevinski gigant Project bankrotirao

Project, kompanija za nekretnine sa sedištem u Nirnbergu koja planira nekoliko milijardi evra projekata širom Nemačke, podnela je zahtev za stečaj.

Do sada su tri od četiri preduzeća ove grupe podnela zahtev za stečaj, objavila je advokatska kancelarija Schultze & Braun.

Uskoro će podneti zahtev za stečaj i holding kompanija Project Real Estate, piše SEEbiz.

Advokati žele da nastave posao uz potencijalno restrukturiranje preduzeća i nastavak planiranih projekata.

Kako se navodi na sajtu kompanije, krajem juna širom Nemačke je bilo u toku ili planirano 120 projekata sa vrednošću ulaganja od 3,2 milijarde evra (3,5 milijardi dolara).

Grupacija ima oko 60 projekata širom Nemačke, navode stečajni upravnici.

„Glavni razlog nelikvidnosti je enormno povećanje troškova izgradnje kao rezultat rata u Ukrajini. Ova povećanja troškova nije bilo moguće preneti na kupce“, navodi se u saopštenju.

Projektna grupa uglavnom radi u Berlinu, Minhenu, Hamburgu, regionu Rajna-Majna, Rajni i Nirnbergu.

Građevinska kompanija nije jedina koja se muči u Nemačkoj. Brz rast kamatnih stopa na nekretnine zajedno sa višim troškovima izgradnje doveo je do niza bankrota širom industrije poslednjih meseci.

Širom Nemačke sve je više izveštaja da građevinari ne mogu da prodaju stanove i kuće ili to mogu da učine tek posle nekoliko meseci jer kupci ne žele ili ne mogu da plate.

Ako preduzetnici nekretninama naiđu na finansijske poteškoće, nastala šteta ne utiče samo na investitore i kupce. Često građevinske kompanije koje angažuju investitori ostaju sa neplaćenim računima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...