Pregovori o miru umirili tržište "crnog zlata"

Nastavljen pad cena nafte

SvetVesti

14.3.2022 08:53 Autor: Vladimir Jokanović 8

Nastavljen pad cena nafte Nastavljen pad cena nafte
Cene nafte oslabile su u ponedeljak ujutru (CET) nakon što je zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman (Wendy Sherman) ocenila da Rusija pokazuje namere... Nastavljen pad cena nafte

Cene nafte oslabile su u ponedeljak ujutru (CET) nakon što je zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman (Wendy Sherman) ocenila da Rusija pokazuje namere da bi možda bila spremna da vodi suštnske pregovore o Ukrajini, iako, prema njenim rečima, namerava da „uništi“ Ukrajinu.

Pregovori Rusije i Ukrajine će biti nastavljeni u ponedeljak, rekao je u nedelju portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Reuters, pozivajući se na RIA Novosti. Prethodno je savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič rekao da Ukrajina i Rusija vode aktivne pregovore.

Majski fjučersi referentne nafte Brent pali su na ispod 110 dolara po barelu, što je za oko 2,40 odsto niže od cene po kojoj se trgovalo u petak. Aprilski fjučersi (ugovori) za američku sirovu naftu WTI (West Texas Intermediate) pojeftinili su na ispod 106 dolara po barelu, ili za više od 2,20 odsto, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Cena nafte Brent pala je prošle nedelje za 4,8 odsto nakon što je 7. marta dostigla vrednost 139,13 dolara za barel, a nafta WTI je pojeftinila za 5,7 procenata sa maksimalnih 130,50 dolara za barel, koliko je koštala takođe 7. marta.

Investitori su zabrinuti zbog nestabilnosti na tržištu nafte nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini. Cene su počele da padaju prošle nedelje, jer su trgovci procenili da bi moglo da dođe do potencijalnih poboljšanja ponude na tržišti, koja je u prvi mah bila poremećena krizom.

Rusija je u nedelju najavila da računa na Kinu da joj pomogne da izdrži ekonomski udar zapadnih sankcija koje su uvedene zbog rata u Ukrajini, ali su SAD upozorile Peking da joj ne pruži pomoć.

  • MIŠKOVIĆ

    14.3.2022 #1 Author

    sve će to što se tiče cena doći na svoje samo da se prekine stradanje ljudi

    Odgovori

  • SANJA

    14.3.2022 #2 Author

    Isto kao sto je skakala,sada pada,dok ne dodje na svoju cenu ponovo,cena ce da se vrti u krug

    Odgovori

  • TATJANA

    14.3.2022 #4 Author

    Zavisice svakako od danasnjih pregovora mnogo toga

    Odgovori

    • STEFAN

      14.3.2022 #5 Author

      Pa od toga I najvise zavisi videcemo

      Odgovori

  • Lelica

    14.3.2022 #6 Author

    Ona svakodnevno i pada i skace,nista cudno.

    Odgovori

  • IVAN

    14.3.2022 #7 Author

    Samo neka pada

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #8 Author

    Nafte ima dovoljno za sve, u pitanju je politička igra

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...