Novi trend na naftnom tržištu

Cene nastavile da padaju

SvetVesti

15.3.2022 08:50 Autor: Vladimir Jokanović 4

Cene nastavile da padaju Cene nastavile da padaju
Cene nafte pale su u utorak na dvonedeljni minimum nakon nastavka pregovora o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine i zabrinutosti zbog pada potražnje... Cene nastavile da padaju

Cene nafte pale su u utorak na dvonedeljni minimum nakon nastavka pregovora o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine i zabrinutosti zbog pada potražnje u Kini nakon porasta broja zaraženih od korona virusa i novih zatvaranja.

Nakon što su u ponedeljak oslabili za više od pet odsto, fjučersi nafte Brent nastavili su trend pojeftinjenja i sledećeg jutra kada su oslabili za još 5,6 odsto, pa je njihova cena pala na 100,90 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Američka nafta WTI (West Texas Intermediate) prvi put od 1. marta pala je na cenu nižu od 100 dolara za barel. Do utorka ujutru (CET) fjučersi nafte WTI pali su 97,85 dolara po barelu. Njihova cena oslabila je u ponedeljak za 5,8 odsto, a idućeg jutra za dodatnih 4,2 procenta.


Prema ocenama analitičara naftnog tržišta očekivanja pozitivnog razvoja u pregovorima o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine podstakla su nade da će se ublažiti zategnutost na globalnom tržištu sirove nafte. Nova blokada radi suzbijanja pandemije Covid-19 u Kini takođe je doprinela padu cena, jer je uslovila zabrinutost za pad potražnje, prenosi Reuters.

Kineske stope prerade nafte takođe su oslabile za 1,1 odsto u prva dva meseca 2022. godine u poređenju sa istim periodom pre godinu dana, nakon što su rafinerije smanjile proizvodnju nakon što je Peking smanjio kvote za uvoz sirove nafte. Kao još jedan uzrok pada cena mogla bi biti procena EIA (Energetska informativna agencija) da će se u SAD proizvoditi najviše nafte od marta 2020. godine.

  • SANJA

    15.3.2022 #1 Author

    Kako su cene bile nastavljale da rastu sada padaju pa ce opet da rastu i tako u nedogled

    Odgovori

  • Ika

    15.3.2022 #2 Author

    Kako je onda svuda skuplje gorivo?

    Odgovori

  • Milovan94

    15.3.2022 #3 Author

    Mislim da taj pad neće još dugo trajati

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #4 Author

    A gde to padaju?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...