Alternativni finansijski mehanizam

Indija razmatra plaćanje ruske nafte u rubljama

BankeNovacSvetVesti

17.3.2022 15:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Indija razmatra plaćanje ruske nafte u rubljama Indija razmatra plaćanje ruske nafte u rubljama
Centralna banka Indije započela je konsultacije sa vladom i državnim bankama kako bi procenila načine za plaćanje energenata i druge robe iz Rusije u... Indija razmatra plaćanje ruske nafte u rubljama

Centralna banka Indije započela je konsultacije sa vladom i državnim bankama kako bi procenila načine za plaćanje energenata i druge robe iz Rusije u rupijima i rubljama, zaobilazeći zapadne sankcije prema Moskvi.

Konačnu odluku treba da donese indijska vlada, a Federacija indijskih izvoznih organizacija potvrdila je da vlada radi na tome i da će odluka biti doneta uskoro, prenosi Financial Times, dodajući da bi to moglo da razljuti Vašington i saveznike koji su sankcionisali Rusiju zbog napada na Ukrajinu.

Indijsko Ministarstvo finansija nije želelo da komentariše ove navode, kao ni Državna banka Indije. Predsednik vladine Indijske poslovne alijanse u Moskvi, Semi Kovani objasnio je kako bi eventualno mogao da funkcioniše mehanizam plaćanja. „Ja mogu da dam rublje Sberbanci, a oni mogu da mi daju rupije u Indiji“, naveo je Kovani.

Prema neimenovanim izvorima na koje se poziva Times of India konsultacije državnih i komercijalnih indijskih banaka su u toku. Poslednji podaci pokazuju da je obim trgovinske razmene Rusije i Indije oko 10,8 milijardi dolara, što je nešto manje od 15 odsto ukupne indijske spoljne trgovine. Indijski deficit u trgovini sa Rusijom je oko pet milijardi dolara.

Izvor: Unsplash.com

Indijska vlada traži načine kako da omogući indijskim izvoznicima da naplate oko 500 miliona dolara za robu koju su izvezli u Rusiju, budući da je isključivanje Rusije iz međunarodnog finansijskog sistema zakomplikovalo situaciju. Odobravanje plaćanja u rubljama i rupijima moglo bi da reši taj problem.

Ruski ambasador u Indiji Denis Alipov, rekao je ranije ovog meseca da Rusija i Indija imaju načine „saradnje i transakcija nezavisnih od zapadnih finansijskih mehanizama“. On je ocenio da je to „samo pitanje prilagođavanja“, kao i da je „lako izvodljivo“.

Za razliku od SAD i zapadnih saveznika, koji se trude da smanje uvoz ruske nafte, Indija pojačava narudžbine. Nju Delhi je nedavno ugovorio isporuku oko tri miliona barela sirove nafte iz Rusije, za potrebe obezbeđivanja dodatnih zaliha. Prema informacijama sa naftnog tržišta, ruska nafta trenutno se prodaje po 20 odsto nižoj ceni od zvanične, što Indija pokušava da iskoristi, prenosi Wall Street Journal.

Za potrebe uspostavljanja bilateralnog sistema plaćanja u rupijima i rubljama, Indija bi trebalo da odredi banku u kojoj bi ruska banka otvorila takozvani Vostro račun, a obe zemlje bi onda deponovale određeni iznos kao garanciju plaćanja uvoznicima i izvoznicima. Međutim za određivanje kursa rupija i rublje, bilo bi potrebno vezivanje za međunarodnu valutu.

Postavlja se pitanje, šta bi Rusi radili sa rupijima, a šta Indijci sa rubljama, navodi Investing, dodajući da to istovremeno znači da bi pomenuti mehanizam bio isključivo bilateralni. To bi u suštini značilo da bi ruski uvoznici mogli da koriste rupije koje dobijaju ruski izvoznici od indijskih uvoznika, kako bi ponovo kupovali robu iz Indije. Isto tako bi indijski uvoznici mogli da koriste rublju, prenosi Investing.

Ono što bi moglo da učini ovaj sistem neefikasnim je potreba da se zamišljeni međusobni kurs rupija i rublje veže za neku drugu međunarodnu valutu. Budući da se vrednost rublje pogoršava u odnosu na sve glavne valute, to bi moglo da poremeti funcionisanje mehanizma.

  • MAJALG

    17.3.2022 #1 Author

    Pametni Indici traze nacin da i dalje koriste najeftiniji gas i tako sebi olaksaju.

    Odgovori

  • ZVE84

    17.3.2022 #2 Author

    Obzirom da imaju saradnju nezavisnu od zapada, verujem da će u tome u uspeti.

    Odgovori

  • VERA

    18.3.2022 #3 Author

    Sposobna je Indija, znaju kome treba da se dodvore.

    Odgovori

    • IVAN

      18.3.2022 #4 Author

      Normalno,gledaju svoje interese

      Odgovori

  • ZVEZDICA01

    18.3.2022 #5 Author

    Bar će dobiti po jeftinijoj ceni. Bolje nego od zapada…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    18.3.2022 #6 Author

    uvek se nađe način kada postoji interes. indija ima ogromnu potrebu za svim vrstama proizvoda a Rusija veliku ponudu sada če nabavljati robu po mnogo povoljnijim cenama

    Odgovori

  • IVAN

    18.3.2022 #7 Author

    Uvek.su imali dobru saradnju.

    Odgovori

  • MARE

    5.3.2023 #8 Author

    I njih ce sankcionisati ko Ruse

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...